30 augustus 2001

Besluitenlijst Commissie Duurzaamheid - 19 november 1998


naar agenda


Aanwezig: M. Tienstra, W. den Boef, mw. C. Heuvelman, J. Breukelaar, mw. C.E. Lourens, J.P. de Wit , A.H.R. Kleine, J. van den Doel, A. Meuleman, J.Ph. de Jong, mw. W.M. Wijnmaalen-van Leenen, mw. A. Jonquière-Kamps, J.M. Bouman, J.F.M.T. van Koppen, mw. L.J.F. de Jongh Swemer, R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)

Ambtelijk: M. Iping, K. Alberts

Afwezig: J. Weertman, mw. W.C. Steffen-Hoogendoorn, mw. M.T. Roorda van Eijsinga, R. Dingler, mw. M.E.H. Koop

Voorafgaand aan de vergadering neemt de commissie kennis van een presentatie van het bouwplan Rotterdamseweg. Er wordt afgesproken dat de verslagen van de gesprekken met bewoners naar de commissie worden gestuurd. Op 8 december komt dit plan op de agenda van de commissie. Stukken worden in een nazending toegezonden.

1. Opening en vaststelling agenda
De voorzitter opent de vergadering.
Op verzoek van dhr. Meuleman wordt er tussen de agendapunten zes en zeven besloten vergaderd.

2. Mededelingen
De voorzitter deelt mee dat er een excursie wordt gepland door de MAB in het kader van de Zuidpoortontwikkeling. De commissie kiest voor 23 januari 1999 als geschikte datum.

3, Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren
Bij agendapunt 6 (en 7):
Dhr. V. Seeters;
Dhr. Aalbers (Delfia Batavorum)
Dhr. Battjes (bewonersvereniging Kanaalweg)
Dhr. V.d. Burg (belangenvereniging Zuidpoort)
Dhr. V. Olden (advocaat projectontwikkelaar J16O)
Dhr. Klein (projectontwikkelaar J16O)


4. Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
Op verzoek van Dhr. Van Koppen worden de volgende onderwerpen ter bespreking gevraagd:
- Aanpassing verkeerssituatie Buitenwatersloot (S98008949)
- Plaatsing Nieuwe Sint Jansbrug aan het Oosteinde ter hoogte van de bebouwing
ZHC-terrein (S98008491)
Deze worden geagendeerd voor de vergadering van de commissie Duurzaamheid van 8 december a.s.
De commissie gaat voor de overige onderwerpen akkoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

5. Vaststelling besluitenlijsten

16 juni 1998:
Dhr. Tienstra deelt mee aanwezig te zijn geweest. Dhr. De Jong was afwezig.
De besluitenlijst wordt met deze wijziging vastgesteld.
N.a.v.: Over vliegveld Zestienhoven is een kort briefje uitgegaan. Er is nu een voorstel om betrokken te worden bij luchthavensbeleid, maar niet bij de MER-discussie.
De voorzitter zegt toe een korte notitie t.z.t. naar de commissie te sturen.
20 oktober 1998:
De besluitenlijst wordt vastgesteld.
N.a.v.:
- de discussie ‘consequenties ruimtenood Delft’komt op 8 december in de commissie ter sprake.
- Het communicatieplan Spoorzone komt binnenkort naar de commissie. Tegen die tijd is er ook gesproken met belanghebbenden (incl. huurders).

6. Voorstel afwijzing vrijstelling bouwvergunning Nieuwelaan-Ezelsveldlaan (brugwachterswoningen - Veld 13)
Insprekers:

- Dhr. V. Seeters leest de belangrijkste passages uit de uitgedeelde brief voor.
- Dhr. Aalbers (Delfia Batavorum) meldt dat Delfia Batavorum een verzoek heeft ingediend om de brugwachterswoningen tot Rijksmonument te verklaren. Dit verzoek is bij het Rijk in bewerking, dus heeft voor het onderhavige bouwplan een opschortende werking van 5 tot 10 maanden.
- Dhr. Battjes (bewonersvereniging Kanaalweg) licht de brief toe die de bewonersvereniging aan de commissieleden heeft doen toekomen.

- Dhr. V.d. Burg (belangenvereniging Zuidpoort) benadrukt de ‘groene route’ waarin de brugwachterswoningen/veld 13 een rol spelen. Dhr V.d. Burg wil de brugwachterswoningen behouden als monument of aangemerkt zien als ‘te behouden bewbouwing’. Hij roept op om een bestemmingsplan te maken en terughoudend te zijn met Artikel-19 procedures.

- Dhr. V. Olden (advocaat projectontwikkelaar J16O) stelt dat het plan van aanpak het uitgangspunt is. Dit is ook door de gemeenteraad geaccordeerd. Hij gaat voorts in op het huidige bouwplan, dat volgens hem voor 100% voldoet aan de randvoorwaarden. De ambtelijke nota van 2 juni 1998 die is uitgedeeld is geaccordeerd door de portefeuillehouder. Dhr. Van Olden stelt dat er enorme kosten zijn gemaakt. Dit kan tot consequenties leiden, financieel of juridisch. De vraag of de brugwachterswoningen een monument zijn vindt hij een gepasseerd station. Deze discussie had drie jaar geleden moeten plaatsvinden.

- Dhr. Klein (projectontwikkelaar J16O) benadrukt dat als er bezwaren zijn op het ontwerp, hij graag wil spreken over wijziging van het plan. Voorts bevreemd het hem dat men zich niet houdt aan een eerder genomen besluit van de gemeenteraad. Hij betreurt de gang van zaken en hoopt op zorgvuldigheid.

De voorzitter benadrukt dat de ambtelijke nota niet door de portefeuillehouder is geaccordeerd.

De commissie oordeelt dat het onderhavige plan tegenstrijdig is met het bestemmingsplan en

hecht veel waarde aan het negatieve advies van de commissie Welstand en Monumenten.

De commissie stemt in met het voorstel.

Overweging plaatsing brugwachterswoningen op de gemeentelijke

monumentenlijst (S98008918)

Het college heeft inzake dit voorstel nog geen standpunt ingenomen en zal belsuiten op basis van het door de commissie gegeven advies. Vanwege de aanvraag van Delfia Batavorum om de brugwachterswoningen als Rijksmonument te beschermen, is er een opschortende werking voor het bouwplan. De sloopaanvraag is volgend aan de bouwaanvraag. De bouwaanvraag is afgewezen. De procedure voor gemeentelijke monumenten heeft geen opschortende werking, maar B&W moeten de monumentenprocedure wel in werking zetten.

PvdA is voor enigerlei bescherming van de brugwachterswoningen. Benadrukt dat er samenhang bestaat tussen de bouwwerken in het gebied. De commissie voor Welstand en Monumenten (W&M) vindt het gebied kwetsbaar. De PvdA is blij met de aanvraag van Delfia Batavorum, dit geeft ademruimte om te kijken wat we willen op deze plek. De PvdA is voor plaatsing op de monumentenlijst.

Groen Links is altijd al voor behoud geweest. GL is blij met de aanvraag door Delfia Batavorum. GL is voor plaatsing op de monumentenlijst..

D66 benadrukt in de afweging nog een extra aspect, t.w. behoorlijk bestuur. Daarom stemt D66 tegen plaatsing op de monumentenlijst.

SP is voor plaatsing op de monumentenlijst.

Stip hecht waarde aan bouw en volume. Vindt woningbouw gepaster. Is tegen plaatsing op de monumentenlijst.

GPV/SGP/RPF is voor plaatsing op de monumentenlijst vanwege juist die panden op die plek. Dit sluit verdere plannen niet uit.

Stadsbelangen betreurt het dat de discussie hierover niet eerder is gevoerd. Is van mening dat er geen sprake is van onbehoorlijk bestuur. Stadsbelangen is voor plaatsing op de monumentenlijst.

VVD stelt dat het bijzondere panden zijn. Er is een relatie met de omgeving. Er ligt een advies van de commissie W&M, dus discussie is gerechtvaardigd. Het raadsbesluit liet twee opties open. Loefst behouden, maar er zijn ook verwachtingen gewekt voor planontwikkeling. De meerderheid van de fractie is tegen plaatsing op de monumentenlijst. Eén lid is voor plaatsing op de monumentenlijst.

CDA vindt de panden van cultuur-historische waarde. Het is een historische plek. CDA pleit ervoor de brugwachterswoningen mee te nemen in de stadswandeling van de VVV.

De commissie gaat in meerderheid akkoord met plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. De fracties D66, Stip, VVD (5 leden) stemmen tegen plaatsing.

Naar aanleiding van deze discussie vier aanvullende opmerkingen:

het is mogelijk om nieuwbouw te combineren met de brugwachterswoningen, maar dit wordt heel moeilijk. Eventueel dit neerleggen bij de architecten Zuidpoort. De commissie gaat hiermee akkoord;

conform opmerkingen CDA kijken naar een goede afronding op de hoek. Bijvoorbeeld een park of een kunstwerk. Let wel: het is particulier grondgebied;

de VVD zegt terecht: er is sprake van een dilemma voor de raad. De aanpak is zorgvuldig gekozen. Als deze discussie niet zou worden gevoerd, dan was er nog steeds sprake van een dilemma;

de gevolgde procedure verdient niet op alle fronten de schoonheidsprijs. Een en ander is wel zeer zorgvuldig juridisch afgewogen. De gemeente is volstrekt niet aansprakelijk voor eventuele geleden schade.

Plan van aanpak MilieuBeleidsPlan (MBP) (M98007973)

De commissie stemt in met het voorstel.

Rondvraag
Dhr. Meuleman vraagt wanneer hij antwoord krijgt op de schriftelijke vragen van zijn fractie inzake Abtswoude 19.

De voorzitter deelt mee dat de beantwoording zo goed als rond is. Toezending wordt

teruggekoppeld met de secretaris van de commissie.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven