30 augustus 2001

Besluitenlijst Commissie Duurzaamheid - 8 december 1998


naar agenda



Aanwezig: mw. M.T. Roorda van Eijsinga, M. Tienstra, W. den Boef, mw. C. Heuvelman, J. Breukelaar, mw. C.E. Lourens, J. Weertman, J.P. de Wit (t/m ag.punt 9), A.H.R. Kleine, M.C. Mooiweer, J. van den Doel, P. Slijkhuis (vanaf ag.punt 6), A. Meuleman, J.Ph. de Jong, mw. W.M. Wijnmaalen-van Leenen,
mw. A. Jonquière-Kamps, B.J. Boelens, J.M. Bouman, J.F.M.T. van Koppen, mw. M.E.H. Koop, mw. L.J.F. de Jongh Swemer, R. Grashoff (vz.), H.M.C.M. van Oorschot (vz., t/m ag.punt 6), E. Nas (secr.)
Ambtelijk: P. Boone, J. Berg, J. koetsenruijter
Afwezig: mw. W.C. Steffen-Hoogendoorn, R. Dingler
Voorafgaand aan de vergadering neemt de commissie kennis van een presentatie van het bouwplan Oostsingel.

1. Opening en vaststelling agenda
De voorzitter opent de vergadering.

2. Mededelingen
De voorzitter deelt mee dat de besluitenlijsten ontbreken. Dit wordt doorgeschoven naar de volgende commissievergadering.
De voorzitter vraagt naar een nieuwe datum voor de excursie in het kader van Zuidpoort, georganiseerd door de MAB. Deze wordt vastgesteld op 16 januari.

3. Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren
Bij agendapunt 7:
Dhr. V.d. Marel.

4. Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
De commissie gaat akkoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

5. Vaststelling besluitenlijsten
Doorgeschoven naar 7 januari 1999.

6. Consequenties ruimtenood Delft
Hierbij betrokken: Projectbeschrijving HERGRENS
Met betrekking tot de betrokkenheid van de raad zegt de voorzitter dat een formele uitspraak van de raad nodig is om het proces te starten. De raad zal op cruciale momenten worden geïnformeerd. Daarnaast zegt de voorzitter toe dat de voortgang iedere drie maanden aan de commissie Duurzaamheid zal worden gerapporteerd.
De VVD stelt voor om in het raadsvoorstel nr. 191 II onder A sub b. "als een oplossing…" te vervangen door "als primaire oplossing…". Het CDA wil deze suggestie meenemen naar de fractie.
De commissie gaat in meerderheid akkoord met het voorstel. CDA neemt het voorstel terug in de fractie, SP behoudt de stem voor.

7. Masterplan B1-locatie (Bieslandse bovenpolder) (S98002803)
Dhr. Van de Marel spreekt namens een van de huidige pachters van het terrein. Hij heeft vragen over de toekomst: de huidige pachters kunnen na het einde van dit jaar de grond niet meer gebruiken. De communicatie was in het algemeen goed. Hij betreurt alleen wel dat hij uit de krant heeft moeten vernemen dat de grond door iemand buiten de gemeente mag worden gebruikt. Hij betreurt ook dat er in slechts 6 weken tijd een bedrijfsplan moest worden opgesteld. Dhr. Van de Marel wil samen met de gemeente een plan voor de toekomst maken. Hij stelt dat een bijdrage voor boeren op een dergelijke kleine oppervlakte noodzakelijk is voor de continuïteit.
De voorzitter stelt in reactie op dhr. Van de Marel dat hij niet op voorhand vastzit aan één pachter. De voorzitter zegt toe de genoemde termijn van zes weken te verlengen met enkele weken.
Hoewel diverse namen voor het gebied de ronde doen, wordt voor de eenduidigheid de naam vastgesteld op "Bieslandse bovenpolder". De voorzitter bekijkt op welke wijze de commissie in het algemeen meer structureel kan worden geïnformeerd over de opbouw van de kosten.
Naar aanleiding van diverse opmerkingen in de commissie neemt de voorzitter het voorstel terug. Hij wil het plan aanpassen met inachtneming van de volgende zaken:
er wordt gekeken naar de verkeersveiligheid van de Korftlaan;
verkeersaanpassingen worden binnen het bedrag van een miljoen gulden opgelost. Het plan wordt dan soberder;
er komt een aanvullende notitie over de slaagkans van biologische landbouw. Er is hierbij geen sprake van een structurele bijdrage van de gemeente;
er zijn geen overwegende bezwaren tegen de beuken. Deze blijven in het plan.
De voorzitter zal voor de commissie een excursie organiseren naar het gebied.

8. Nota Flexibiliteit in de Technische Herziening Komplan (THK) (S98009816)
Afgevoerd van de agenda.

9. Subsidieverordening monumenten (S98005527)
Enkele verwijzingen in de verordening zullen worden aangepast. De voorzitter zegt toe terug te komen op mogelijke EU-gelden voor monumenten en te letten op welke wijze de monumenten terugkomen in het ISV. De voorzitter zegt tevens toe een jurist telaten nakijken of de VOF onder de categorie bedrijven valt.
De commissie stemt in met het voorstel. De fractie Stadsbelangen stemt in met het voorstel, met uitzondering van het verplicht stellen van het abonnement op de Monumentenwacht.

10. Bouwplan Rotterdamseweg (S98010193)
De commissie stemt in met het voorstel. De fractie SGP/GPV/RPF heeeft een voorkeur voor het originele plan met het torentje.

11. Beschikbaar stellen krediet t.b.v. ontwikkeling spoorzone (S98009560)
De commissie stemt in met het voorstel.

12. Selectie extern stedebouwkundige t.b.v. ontwikkeling spoorzone (S98010135)

Afgevoerd van de agenda.

13. Aanpassing verkeerssituatie Buitenwatersloot (S98008949)

De voorzitter zegt toe dat er een korte motivatie volgt over overwegingen voor 1- of 2-richtingsverkeer. Voorts worden de fietsstroken aangelegd.

De commissie stemt in met het voorstel.

14. Plaatsing Nieuwe Sint Jansbrug aan het Oosteinde ter hoogte van de bebouwing ZHC-terrein (S98008491)
Voor locatie 1 (Oosteinde) en dus het voorstel van B&W hebben gestemd de fracties van:
Partij van de Arbeid;
Groen Links (3 leden);
D66 (1 lid);
Stadsbelangen;
GPV/RPF/SGP;
VVD;
en tegen dit voorstel hebben gestemd:
Groen Links (1 lid)
D66 (2 leden);
STIP;
CDA.
De commissie gaat in meerderheid akkoord met het voorstel

15. Rondvraag
- Dhr. Tienstra deelt mee de discussie over de scholen aan de Van der Weliestraat niet met de commissie Werk, Zorg en Onderwijs te hoeven voeren. Het gaat hem om stedebouwkundige opmerkingen. De voorzitter zegt hierover contact op te nemen met wethouder Rensen.
- Dhr. Breukelaar deelt mee dat dit zijn laatste vergadering Duurzaamheid was.
- Dhr. Kleine vraagt wat er gaat gebeuren met de kanoverhuur aan de Rotterdamseweg. De voorzitter geeft aan daar nog niet uit te zijn. Er wordt naarstig gezocht naar een alternatieve lokatie.
- Dhr. Meuleman vraagt of de schriftelijke vragen inzake Abtswoude 19 beantwoord zijn, hij heeft nog geen antwoord gehad. De voorzitter vraagt dit na. Ze moeten klaar zijn.
- Dhr. Van der Goot vraagt of de ruimte en opstelling van de commissietafel kan worden aangepast. Nu is er geregeld te weinig ruimte. De voorzitter antwoord dat dit een bekend probleem is. Er zal naar worden gekeken.
- Mw. Jonquière heeft een envelop gekregen, gericht aan de gemeenteraad en de commissie Duurzaamheid. De voorzitter zal zorgen dat deze brief via de geëigende kanalen naar de raadsleden komt.

16. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven