30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid - 19 januari 1999


terug naar agenda


Besluitenlijst van de openbare vergadering van de commissie Duurzaamheid d.d. 19 januari 1999

Aanwezig: mw. M.T. Roorda van Eijsinga, M. Tienstra, W. den Boef (vanaf agendapunt 6), R. Dingler, mw. C. Heuvelman, J. Weertman, M.C. Mooiweer, A.H.R. Kleine, P. Slijkhuis, R.H. Kroon, A. Meuleman, J.Ph. de Jong, mw. W.M. Wijnmaalen-van Leenen,mw. W.C. Steffen-Hoogendoorn, J.M. Bouman, J.F.M.T. van Koppen, mw. L.J.F. de Jongh Swemer, R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)
Ambtelijk: A. de Jong, J. Freie, Æ. Ruiter

Afwezig: R. de Prez, mw. J.L.M. Vlekke, mw. S.C.C.M. Bolten, W. Bot, S. Mahesh, mw. C.E. Lourens, M. Mahler, J.P. de Wit, J. van den Doel, D. v.d. Goot, C.A. Bonthuis, mw. A. Jonquière-Kamps, B.J. Boelens, C.J. Baljé, N.A.J.M. v. Doeveren, mw. M.E.H. Koop

Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en stelt de agenda vast.

Mededelingen
Het voorbereidingsbesluit Laan van Altena is zojuist uitgedeeld. Het is in kort tijdsbestek opgesteld. De dakopbouwen aldaar zijn een ongewenste ontwikkeling. Dit voorstel wordt behandeld na agendapunt zeven als punt 7a.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren
Dhr. Veldhoven, bij de agendapunten 6 en 7.

Vaststelling besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 7 januari 1999
Pagina 2, derde alinea: zin wijzigen in: "De voorzitter zegt in reactie op de insprekers dat de voorzitter in de commissie Cultuur, Kennis en Economie (…) onlangs bevestigd heeft…".
De besluitenlijst wordt met deze wijziging vastgesteld.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
De commissie gaat akkoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

Kredietaanvraag afvaloverlaadstation
De commissie neemt kennis van de virtual reality-presentatie.
Inspreker: dhr. Veldhoven.
Dhr. Veldhoven woont tegenover het geplande afvaloverlaadstation (AOS) en spreekt ook namens enkele andere bewoners. Hij benadrukt dat in 1994 het uitgangspunt in de raad was dat er voldoende afstand zou zijn van de woningen. Aan dit uitgangspunt is niet voldaan.
Het afzuigen in de storthal is niet meer dan ventileren, dus de lucht gaat aan de achterkant naar buiten. Dhr Veldhoven is het niet eens met het feit dat de geuroverlast acceptabel wordt genoemd. Een geurfilter wordt daarenboven niet zinvol geacht en dat bevreemdt hem. Ook de situatie dat containers kunnen blijven ‘overnachten’ is niet afgehecht. Over de lawaaioverlast merkt hij op dat daar normen voor zijn die moeten worden aangehouden. De VNG stelt dat er minstens 100 meter afstand van woningen moet zijn, dat wordt in de nieuwe situatie 40 meter.
De voorzitter zegt in reactie op de inspreker dat de milieuvergunning en de bestemmingsplanprocedure nu niet ter discussie staan. Daar zijn aparte procedures voor. Dit onderwerp kan wel worden betrokken in de discussie, maar feitelijk ligt hier de kredietaanvraag voor. Bezwaren zijn recentelijk gehoord in een gehouden hoorzitting.
De voorzitter zegt toe dat aan het besluit van B&W zal worden toegevoegd dat het advies van BFB wordt overgenomen.
Daarnaast zegt de voorzitter toe dat de gemeente een inspanningsverplichting aangaat om op gezette tijden het fietspad langs de Schie open te houden. Dit geldt met name voor de momenten waarop de roeivereniging veel gebruik maakt van het fietspad (´s avonds en in het weekend). De verwachting is dat het fietspad ongeveer twee uur per dag is afgesloten. Dit is overigens geen hard maximum. Vooral in de beginperiode zal overleg met de roeivereniging plaatsvinden om de praktijkeffecten te bespreken. De verkeersveiligheid bij de ingang van het nieuwe AOS aan de Voltaweg zal worden onderzocht en als dit aanleiding geeft tot maatregelen, dan zullen die worden getroffen. Met betrekking tot de (milieu-)vergunningen is er een voortaject geweest, waarbij op basis van reacties aanpassingen zijn gepleegd, onder andere aan de situatie van het fietspad en geluidswerende maatregelen. De voorzitter stelt dat de uiteindelijke praktijksituatie maatgevend is in hoeverre er aan de normen voldaan wordt. Hij zegt toe dat eventuele klachten worden onderzocht en in geval van onaanvaardbare overlast zullen aanvullende maatregelen met de commissie worden besproken.
De commissie stemt in met het voorstel met het advies het B&W-besluit aan te vullen met "conform advies CFB/BFB".

Bestemmingsplan Buitengebied

Inspreker: Dhr. Veldhoven.
Het ontwikklelen van Midden-Delfland vindt hij prima. Hij vraagt zich af of er eindelijk aan de Rotterdamseweg een rioolstelsel wordt aangelegd. Dat is aan de overkant wel gebeurd. In 1994 heeft de gemeente in het toenmalige bestemmingsplan Buitengebied geen aandacht besteed aan de op dat moment geldende wet geluidhinder voor lokaties binnen zones van wegen. De provincie heeft daarom in 1995 goedkeuring onthouden aan die onderdelen die nieuw- en verbouw van woningen mogelijk maakt in alle zones rondom wegen. Vanaf 1994 zijn in samenwerking met Bouw- en woningtoezicht door bewoners diverse acties ondernomen (o.a. akoestisch onderzoek verricht). In ´98 blijkt uit het bestemmingsplan Schie-oevers Noord en Zuid dat de gemeente de strook woningen R´damseweg 412-420 wil opnemen in dit bestemmingsplan. Deze opname heeft nadelige gevolgen: in industriegebied is voor woningen minder bescherming dan in natuurgebied. De gemeente moet dit behoorlijk oplossen. Dhr. Veldhoven heeft bezwaar tegen de argumentatie en werkwijze van de gemeente. Hij is met name tegen het schrappen van de strook woningen uit het bestemmingsplan Buitengebied.
De voorzitter zegt in reactie op de inspreker dat het nu gaat om een wijziging van de begrenzing van het bestemmingsplan, waardoor de strook woningen wordt opgenomen in het bestemmingsplan Schie-oevers. De discussie over het bestemmingsplan Schie-oevers wordt over enkele maanden in de commissie gevoerd. De voorzitter wil daarom de opmerkingen van de inspreker meenemen naar de behandeling van dat voorstel.
De voorzitter zegt toe dat voor mensen die op een parkeerplaats voor gehandicapten willen parkeren, gekeken moet worden of er aanpassingen nodig zijn om dit mogelijk te maken.
De voorzitter wil opnieuw met de buurgemeenten spreken over terugdringen van het sluipverkeer in Midden-Delfland.

De commissie adviseert het college om in het raadsvoorstel de volgende passages te schrappen:
- op pagina 8, sub h, eerste alinea:
"Onlangs heeft de regering … worden doorgeschoven."
- op pagina 10, sub l, derde alinea in zijn geheel:
"In dit kader … te bouwen."
De commissie stemt in met het voorstel.

7a. Voorbereidingsbesluit Laan van Altena / Ruys de Beerebrouckstraat
De commissie stemt in met het voorstel.

Keuze stedebouwkundige supervisor spoorzone
De commissie adviseert het college om de volgende zaken in de opdracht aan dhr. Busquets
het volgende op te nemen:
een indicatie van het functionele programma;
het maximum van 6 bouwlagen te nuanceren. De bouwhoogte mede afhankelijk maken van de omliggende bebouwing, zowel voor de zijde van de binnenstad als voor de overzijde van de spoorzone. De bouwhoogte kan dus over het gehele plangebied variëren;
toevoegen dat bebouwing aan de Phoenixstraat niet wordt uitgesloten;
de eis dat de stadsmuur en molen De Roos blijven behouden;
passage op p.2, ad 1.: "…for the visitors of the old town" weglaten en algemene passage over het parkeren opnemen;
toevoegen dat er een sterke voorkeur is voor het behoud van het huidige stationsgebouw.
De commissie stemt in met het voorstel.

Voortgangsnotitie project Stad en Milieu Zuipoort
De commissie stemt in met het voorstel.

Rondvraag

Er wordt geen gebruik gemaakt van de rondvraag.

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven