30 augustus 2001

Besluitenlijst van de openbare, gecombineerde vergadering van de commissie Duurzaamheid/CKE d.d. 20 april 1999


naar agenda


 
Aanwezig: M. Tienstra, W. den Boef, mw. C. Heuvelman, J. Oosterhuis, J. Weertman (t/m agendapunt 5), mw. C.E. Lourens, R. Dingler (t/m agendapunt 5),

M.C. Mooiweer, M. Mahler, J. van den Doel, D. v.d. Goot, J.Ph. de Jong,

mw. W.M. Wijnmaalen-van Leenen, mw. S.H.F. van Scheijndel-Brehm (t/m agendapunt 5), mw. W.C. Steffen-Hoogendoorn, J.M. Bouman (t/m agendapunt 5), A. de Graaff (t/m agendapunt 5), mw. L.J.F. de Jongh Swemer,

W.A.G. van Leeuwen (t/m agendapunt 5), R.H. Kroon (t/m agendapunt 5),

R. Grashoff (vz.), M. Oosten (vz.), A. Janssen (vz.), E. Nas (secr.)

Ambtelijk: J. Hutten, J. Keylewer, J. v.d. Berg, dhr. Bouten (bestuur bibliotheek Delft)
Afwezig: mw. M.T. Roorda van Eijsinga, W. Bot, mw. S.C.C.M. Bolten, A.H.R. Kleine,

J.P. de Wit, A. Meuleman, mw. A. Jonquière-Kamps, C.L. Baljé,

mw. M.E.H. Koop

 

1. Opening en vaststelling agenda

De vergadering wordt geopend en de agenda vastgesteld.

2. Mededelingen

Mw. Koop en dhr. Meuleman worden afgemeld.

3. Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Dhr. Vaarner, bij agendapunt 4.

Dhr. J. van Dam, bij agendapunt 4.

Dhr. Pieterse, bij agendapunt 4.

4. Realisatie culturele voorzieningen Zuidpoort: bibliotheek e.a. (W99001710)

Insprekers:

Dhr. Fahrner

De Delftse Courant bericht over de sluiting van twee filialen. Vooral de serviceverlening die overblijft vindt hij onduidelijk. Hij vindt de bibliotheek een prettige voorziening, waar naast gewone uitleningen ook bijzondere magazines, speciale kranten en boeken met grote letters staan voor doelgroepen als ouderen of slechtzienden. Hij vraagt de commissie de voorgenomen besluiten te herzien en pleit ervoor dat de TU-bibliotheek wordt ingeschakeld om een leeshoek in te richten met een reguliere bibliotheekfunctie.

Dhr. Vaarner overhandigt tenslotte 1082 handtekeningen aan de voorzitter van mensen die bezwaar maken tegen het voorstel.

Dhr. Van Dam, namens belangenvereniging Zuidpoort

De heer Van Dam gaat met name in op de uitstulping aan het voorgenomen nieuwe bibliotheekgebouw in Zuidpoort. Dit is de aanbouw voor het kunstcentrum. Hij uit twijfels over de sociale veiligheid, de leefbaarheid en de bestemming van de aanbouw. Hij pleit ervoor dit stukje te bestempelen als studiegebied en dit samen met de belangenvereniging verder uit te werken.

Dhr. Pieterse, namens de bibliotheek

Dhr. Pieterse schetst de recente geschiedenis van de plannen. Hij geeft aan dat Delftenaren hardnekkige lezers zijn en dat de dienstverlening prima is en blijft. Het voorstel past in de opvattingen over de compacte stad en kennisstad. De medewerkers spelen een sleutelrol. Het personeelsbestand blijft in tact. De doelgroepen ouderen en jongeren krijgen ook in de servicepunten aparte aandacht. Dit past binnen de ambities van het college en de opvattingen over het wijkwerk.

Mw. Janssen (vz.) geeft in reactie op dhr. Vaarner aan dat ze de bezorgdheid over de sluiting van de twee filialen begrijpt, maar er komt een nieuw concept: de idee van een centrale vestiging, aangevuld met servicepunten. Deze servicepunten zijn nog niet in detail uitgewerkt, maar diverse doelgroepen krijgen wel hun aanbod in de buurt. Denk hierbij aan servicepunten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen of scholen. Wellicht komen er bestelpunten. Er zal zeker iets terugkomen in de Wippolder en in noord- en west-Delft. In reactie op dhr. Pieterse geeft de voorzitter aan dat als hij een informatiebijeenkomst organiseert in Tanthof, zij daar bij zal zijn.

Dhr. Grashoff geeft in reactie op dhr. Van Dam aan dat er over het Zuidpoortplan nog op een later moment wordt gesproken. Nu ligt de bibliotheek en het kunstcentrum als voorziening voor. Het kunstcentrum wordt in de aanbouw gedacht, vanwege het benodigde vloeroppervlak. De keuze is nu om de twee voorzieningen bij elkaar in Zuidpoort onder te brengen.

Voorzitter Janssen zegt naar aanleiding van discussie met de commissie toe in het jaar 2000 met een uitwerking te komen van de opzet van de servicepunten. Daarnaast zegt zij toe om bij de omschrijving voorstel, sub c, toe te voegen: "exclusief servicepunten."

Dhr. Bouten (bibliotheek) geeft aan dat er geen ontslagen zullen vallen.

Voorzitter Janssen geeft aan dat de commissie in het najaar, na de omvorming van het filiaal Tanthof, kan komen kijken in het filiaal Tanthof. Ze zegt toe dat als de mogelijkheden er zijn (ook financieel), dan wordt er al vóór 2003 gekeken of er in de Wippolder een servicepunt kan komen. Dit zal ook moeten worden afgestemd met de wijkplannen.

Het CDA geeft tevens hun (uitgestelde) standpunt over de Toekomstvisie bibliotheek weer. Er wordt aan de servicepunten gehecht, met name ook in de wijken waar de bibliotheken zijn verdwenen. CDA maakt een voorbehoud voor de financiële afweging, maar gaat wel akkoord met de verhuizing. Ook met de toekomstvisie wordt ingestemd.

De SP stemt ook in met de toekomstvisie.

De meerderheid van de commissie wil meer informatie over de uitwerking van de servicepunten. Voorzitter Janssen zal de bibliotheek vragen zo snel mogelijk met een uitwerking te komen. Informatie over de opzet van servicepunt Tanthof zal ter kennisname aan de commissie worden toegezonden. Verdere uitwerking van de overige servicepunten zal in samenwerking met de commissie tot stand komen.

De commissie stemt in met het voorstel.

5a.

b.

Raamnotitie parkeerbeleid Delft binnenstad en ‘de schil’ (S99002696)

Kader autoluwe binnenstad en ‘de schil’ (S99002697)

Naar aanleiding van de opmerkingen van de commissie geeft de voorzitter het volgende aan:

- Met Westerkwartier en Olofsbuurt zullen aparte gesprekken worden aangegaan. De invloed op de omgeving zal zorgvuldig worden bekeken. Een communicatieplan zal worden opgesteld.

- Bewoners moeten zo goed mogelijk de stad in kunnen, met uitzondering van het autoluw-plusgedeelte. Daar komen geen parkeerplaatsen.

- De discussie over loopafstanden zal worden gevoerd, ook met het oog op diverse doelgroepen.

- Op het openbaar vervoer wordt teruggekomen in het kader van stadslijnen en citypendel. Doel is voor eind dit jaar de citypendel te laten rijden.

- Er wordt een tabel gemaakt met een gefaseerde opgave van te realiseren en op te heffen parkeerplaatsen. Uitgangspunt is dat er over de gehele operatie bezien 1 op 1 parkeerplaatsen worden gerealiseerd en opgeheven.

- Uitgangspunt: meer bezoekers in de binnenstad, een klein deel met de auto, sterke verbetering van het OV (met name de tramlijn Ypenburg-Delft centrum), ondersteuning door het FietsActiePlan.

- De marktgarage is voor het college zoals bekend niet bespreekbaar als discussiepunt.

- Venstertijden en differentiatie van verkeer worden nader beschouwd in het kader van binnenstadsmanagement.

- Er zal een overzicht worden gemaakt van parkeertarieven in vergelijking met omliggende winkelcentra. De ƒ2,75 lijkt nu acceptabel.

De commissie stemt in met het voorstel als startnotitie voor maatschappelijke discussie.

6. Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De commissie gaat akkoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

7. Vaststelling besluitenlijst commissie Duurzaamheid

d.d. 6 april 1999

agendapunt 8 aanvullen: de verdeling van de juridische verantwoordelijkheid zal worden uitgezocht voor de betreffende actoren.

Met inbegrip van bovenstaande wordt de besluitenlijst vastgesteld.

8. Nota parkeergarage Zuidpoort (S99000305)

Uitgesteld tot 11 mei.

9. Mobiliteitsfonds Haaglanden (S99002078)

De voorzitter zegt toe de commissie op de hoogte te houden van de voortgang van voor Delft interessante projecten.

De commissie stemt in met het voorstel.

10. Milieumonitor II - rapportage over 1997

Uitgesteld tot 11 mei.

11. Rondvraag

Dhr. Van der Goot: Er gaat waarschijnlijk eind mei een busverbinding naar Emerald toe. Is dat beleid van Haaglanden en kon dit niet eerder tot stand worden gebracht.

Voorzitter: Waarschijnlijk is nu de brug pas klaar die noodzakelijk was voor de verbinding.

Mw. Joncquière: vraagt aandacht voor de beperkte openingstijden op Jaffa.

De voorzitter zal er aandacht aan geven.

12. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

 

terug naar boven