30 augustus 2001

Nota: masterplan aan voor de Bieslandse Bovenpolder


naar agenda

 

Datum 16-02-1999

Geacht college,

Hierbij bied ik u een , (het weiland achter de Ikea ca. 33 ha, bijlage 1).

De dienst Stadsontwikkeling heeft een masterplan ontwikkeld voor dit gebied, passend binnen het bestemmingsplan Delft Oost. Hierin is de bestemming van het betreffende gebied aangegeven als: 'recreatie, open gebied'. Hieruit spreekt duidelijk de wens dit gebied haar ruimtelijke karakteristiek te laten behouden maar het gebied tevens ten behoeve van de recreatie beter te benutten (het gebied is nu een weide met koeien en paarden). Op zich ligt in de bestemming een lastige opgave besloten. Er zijn immers maar weinig recreatieve functies die de openheid van een gebied blijvend respecteren. Recreatieve invulling betekent al snel verdichting, het bieden van geborgenheid en beschutting en het bewerkstelligen van een grotere opnamecapaciteit. Een weiland heeft een dergelijke kwaliteit niet.
De polders hebben als open gebied echter hun ruimtelijke kwaliteiten, met name door de huidige maatverhoudingen van het bestaande weiland. In de verder sterk beboste Delftse Hout en omgeving vormt dit terrein (samen met de grote plas) een uniek element. Deze openheid wordt vanouds bewaakt door de aanwezige agrarische functie, de veehouderij. Voorgesteld wordt om de betreffende polder in recreatief opzicht beter te benutten zonder dat dit ten koste gaat van de agrarische functie. Meer dan dat, wordt voorgesteld tevens de agrarische functie te versterken. Alleen zodoende kan het voortbestaan van een open gebied in de onmiddelijke invloedssfeer van de stadsrand verzekerd worden.
Het masterplan is in lijn met de ontwikkelingsvisie Delft 2025 en vormt één van de eerste uitwerkingen van voorstellen die verwoord staan in deze nota.
Het masterplan beoogt een aantal ontwikkelingen te bewerkstelligen met daarin opgenomen een plan van de Initiatiefgroep Natuurbeheer Delft in samenwerking met één van de in dit gebied werkende agrariërs. Het plan van de Initiatiefgroep is als onderdeel integraal opgenomen in dit masterplan.

Het masterplan in hoofdlijnen

In het voorliggende plan worden een aantal op zich onafhankelijke voorstellen verenigd tot één geheel (zie tekening).

Korftlaan

Voorgesteld wordt om de Korflaan te renoveren tot een groene allee van enige allure, conform het beeld van het bestaande traject van de Korftlaan tussen het snelwegviaduct en de Schaapskooi. Dit renovatieplan bestaat uit twee ingrepen.
Ten eerste het aanplanten van Iepen in het traject tussen de schaapskooi en de ingang van de Delftse Hout ter hoogte van het Houtpad. Hierdoor wordt het bomendak doorgezet in oostelijke richting.
Deze Iepenlaan wordt dan beëindigd door ingreep twee: een 'balkon' (compensatie voor de kap van de Rode Beuk aan de Phoenixstraat). Dit balkon wordt bekostigd met een bedrag van maximaal f 100.000,= uit de reserve van het parkeerbedrijf. Het balkon bestaat uit een verhoging met daarop een aantal Rode Beuken. Op deze verhoging bestaat een prachtig uitzicht over de polders, en in de richting van Zoetermeer en Pijnacker.
De strook met Iepen kan, conform het bestemmingsplan, een aantal paviljoen-achtige gebouwtjes bevatten.

verkeersveiligheid

De sector Infra heeft de verkeersveiligheid op de Korftlaan onderzocht. Uit onderzoek is gebleken dat er geen ongelukken plaats gevonden hebben. Fietsers hebben echter wel een onveilig gevoel op de Korftlaan tussen het Houtpad en de Noordeindse weg. De Korftlaan heeft hier een erg smal profiel (3.50 meter breed) en wordt intensief gebruikt door scholieren van en naar Pijnacker. In de zomertijd is het een drukke recreatieve route.
Infra geeft verschillende oplossingen om het probleem te lijf te gaan. Deze varieren van:
* het verbreden van de weg tot minimaal 4.50 meter. Bij deze breedte kan een automobilist de fietser veilig passeren. Nadeel is dat de auto's door het verbreden van de weg harder gaan rijden. Om dit te beperken dienen om de 50 meter drempels geplaatst te worden. Dit betekent tevens dat de weg moet worden verlicht (kosten f 250.000,-).
* het afsluiten van het smalle deel van de Korftlaan voor autoverkeer, doorgaand autoverkeer is niet meer mogelijk. De Tweemolentjeskade wordt dan over de totale lengte tweerichtingsverkeer. De concequentie is dat het autoverkeer in de Bomenwijk toeneemt (zie bijlage 2). Langs deze weg ligt een vrijliggend fietspad zodat de fietser geen gebruik hoeft te maken van de Tweemolentjeskade (kosten f 15.000,-).
Infra adviseert het deel van de Korftlaan voor autoverkeer af te sluiten, en de Tweemolentjeskade in zijn geheel tweerichtingsverkeer te maken (bijlage 2).

Reservering recreatieve functie

Het verbeteren van de recreatieve mogelijkheden van het ten zuiden van de Korftlaan gelegen weiland vindt in dit masterplan plaats door een terrein te reserveren van ca. 2 ha.

Biologische veeteelthouderij

Momenteel is de polder aan acht pachters verpacht. Het pachtcontract is op 31 december 1998 afgelopen. Eén van de pachters heeft in nauwe samenwerking met de Initiatiefgroep Natuurbeheer Delft een plan ontwikkeld tot het voeren van een biologisch veeteeltbedrijf en het streven naar meer natuurontwikkeling.
Dit idee is verwerkt in het masterplan en op 22 september aan alle huidige pachters gepresenteerd. Deze pachters hebben de mogelijkheid gekregen om een plan in te dienen. Deze plannen worden besproken in de besloten bijlage.
Bezien zal worden bij de keuze van de pachters of de pachter(s) een deel van de uitvoeringswerkzaamheden ten aanzien van natuurontwikkeling voor hun rekening kunnen nemen.
De in te dienen plannen moeten voldoen aan een aantal randvoorwaarden. Eén van de randvoorwaarden is dat het biologisch veeteeltbedrijf moet voldoen aan het eko-keurmerk. Dit keurmerk staat onder toezicht van SKAL (Stichting Keur Alternatieve Landbouworganisatie, bijlage 3).

Natuurontwikkeling

Naast het biologisch veeteeltbedrijf wordt er in de polder natuurontwikkeling gepleegd. Natuurontwikkeling in de vorm van een helofytenfilter, geriefhout, een poel, een slikveld.
Een helofytenfilter bestaat uit een watergang van 0.30 meter diep waarin biesachtige planten groeien. Deze planten halen voor hun groei stikstof en nitraten uit het water. Door de filters bij het inlaatpunt van gebiedsvreemd water aan te leggen wordt het water gezuiverd alvorens het de polder inloopt.
De oorspronkelijke functie van geriefhout is de boer voorzien van hout voor o.a. hekwerken, gereedschap en brandhout. Het bosje heeft ook een functie als dekking voor het vee. Het biedt een plek voor bosplanten, insecten, kleine zoogdieren en vogels. Bovendien wordt de blauwe doos (Ikea) deels aan het zicht onttrokken. Met Ikea zal overleg plaatsvinden om mogelijk-heden te bezien om de blauwe wanden aan de zijde van de polder aan te passen.
Een poel biedt zowel drinkgelegenheid voor het vee als een biotoop voor amfibieën. Een poel bevat geïsoleerd water (grond- en regenwater) en is daarom schoner dan het water dat de polder ingelaten wordt.
Een slik is een terrein dat periodiek droogvalt. Een slik biedt fourageermogelijkheden voor waadvogels, zoals watersnippen en kluten.

Wandel- en fietspaden

Door het biologisch veeteeltbedrijf worden een aantal onverharde wandelpaden aangelegd. De recreant krijgt zo de mogelijkheid om met het biologisch veeteeltbedrijf en de natuurontwikkeling kennis te maken (recreatief medegebruik).
In het verlengde van de Oostpoortweg (langs de Ikea) wordt het fietspad naar de Noordeindse weg doorgetrokken. Dit deel krijgt een functie als recreatief fietspad en wordt uitgevoerd in een halfverharding.

Bijlagen:

1. tekening masterplan
2. tekening verkeerscirculatie
3. biologische veeteelthouderij
4. kostenraming

Voorgesteld aan het college wordt om:

1. Akkoord te gaan met het masterplan voor de Bieslandse Bovenpolder;
2. Akkoord te gaan met het verpachten van 26,5 ha conform de besloten bijlage;
3. Een krediet van f 915.000,-- beschikbaar te stellen ten behoeve van het masterplan (conform resume kostenraming) waarvan f 100.000,-- wordt gedekt via een bijdrage uit de reserve van het Parkeerbedrijf (Rode Beuk) en f 70.000,-- wordt gedekt door het


5. Bijgevoegde kredietaanvraag voor te leggen aan de gemeenteraad ter votering en vaststelling van de ............wijziging van de gemeentebegroting voor het jaar 1999.

C. Beekhuis

sectie OOR

paraaf sectorhoofd: datum:

terug naar boven