30 March 2000

Bijlage 3: Inspanningen tot op heden


naar nota

 


In paragraaf 4.2 staat in een matrix een eerste inventarisatie van de belangrijkste projecten en trajecten die op dit moment op integraal veiligheidsgebied spelen. In deze bijlage worden alle onderwerpen kort uitgewerkt.

pilot Politiekeurmerk Veilig Wonen

De pilot Politiekeurmerk Veilig Wonen in de wijk Vrijenban is een project, dat in 1998 is opgestart, waarin politie, gemeente en een corporatie participeren om woningen beter te beveiligen tegen inbraak. Omdat het over verschillende soorten bestaande bouw gaat, zijn de kosten onverwacht hoog, waardoor er op dit moment geen voortgang in het project zit. Een dergelijk project kan evenwel invloed hebben op de feitelijke veiligheid, alsook op het gevoel van veiligheid van mensen. In de wijk Tanthof Oost is de politie ook begonnen met het introduceren van het keurmerk. Met kleine stappen komt men daar verder mee. Het politiekeurmerk Veilig Wonen beslaat niet alleen de woning, maar stelt daarnaast eisen wat betreft wooncomplex en omgeving.

Wijkveiligheid

Bij het maken van wijkontwikkelingsplannen en wijkbeheerplannen wordt aandacht besteed aan wijkveiligheid. In het kader daarvan moet woninginbraak aan de orde komen, evenals verkeersveiligheid. Daarnaast zal er aandacht moeten zijn voor jongeren en hun specifieke wensen, mogelijkheden en problemen. Doordat men hier mee bezig is en daarmee over de eigen veiligheid nadenkt en doordat duidelijk wordt dat er iets met dit soort punten gedaan wordt, is er tevens invloed op de veiligheidsgevoelens van burgers. Begin 2000 moeten de eerste wijkplannen klaar zijn.

Invoering 30 km-zones

Als uitvloeisel van het Verkeer- en Vervoersplan plus wordt gewerkt aan het inrichten van woongebieden als 30 km/u-zones. Daarnaast vindt er op verkeersgebied een en ander plaats, om gevaarlijke kruispunten aan te pakken.

Portiersbeleid

Onder invloed van landelijke regelgeving is door de politie Haaglanden en de Haaglandengemeenten portiersbeleid ontwikkeld. Horecagelegenheden, waaronder ook studentencafés vallen, zijn vanaf 1 april 1999 verplicht gediplomeerde portiers in dienst te hebben. Alhoewel het hier een bevoegdheid van de korpschef betreft, heeft elke gemeente zijn specifieke wensen qua handhaving. Deze is in Delft strikt.

PReventie Advies Team (PRAT)

Het Preventie en Advies Team is een initiatief van bezorgde ouders en vrijwilligers, ondersteund door de politie, waarin voorlichting aan ouders en scholieren wordt gegeven over drugs en hoe het gebruik ervan te herkennen valt. Het PRAT-team, dat in 1998 ingesteld is, heeft voor het eerste jaar subsidie ontvangen.

Jongerenparticipatie

Eerste doelen bij het programmateam Jongerenbeleid zijn het organiseren van participatie van jongeren en het in kaart brengen van de vraag bij jongeren. Voor het najaar van 1999 staat een jongerenmanifestatie gepland, waar veiligheid onderdeel van is. Voorafgaand aan deze manifestatie zijn en worden er voorronden georganiseerd, waarin veiligheid een vast onderdeel is.

Project De Veilige School

Het project ‘de veilige school’, uitgevoerd door de gemeente (leerplichtambtenaar) en de Onderwijs Begeleidings Dienst, is bedoeld om alle aspecten betreffende een veilige school te beslaan. Het betreft vooral zaken binnen school, maar er is wel aandacht voor scholieren die dreigen te ontsporen.

Jongerenpreventiewerkers Op Straat 1998 (JOS’98)

Jongerenpreventiewerkers Op Straat 1998 is een tweejarig project, waarin jongeren die dreigen te ontsporen vroegtijdig op straat gesignaleerd worden en verwezen worden naar de juiste instanties. Ook bij groepen die overlast bezorgen heeft JOS’98 een functie.

 

terug naar boven