30 March 2000

Besluitenlijst Commissie Middelen en Bestuur - 17 september 1998


naar agenda


Aanwezig: de heren: Oosten (voorzitter), van Koppen, Bouman, Boelens, Naaborg, Meuleman, van den Doel, Taneja, den Boef, Kleine

de dames:Janssen(voorzitter), Koop, Bolten, Lourens, Roorda

Afwezig: de heren: van Doeveren, Baljé, Bot, Bonthuis.

1. Opening
De voorzitter (de heer Oosten) opent de vergadering.

2. Mededelingen
De heer van Oorschot kan vanavond niet aanwezig zijn. De heer Oosten neemt de agendapunten 6 en 7 over.

3. Inventarisatie wensen van de publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te doen.
Er zijn geen insprekers

4. Vaststelling besluitenlijsten van de vergadering 23 juni 1998 (middelen en bestuur) en van de vergadering van de algemene commissie op 26 mei

a) besluitenlijst algemene commissie 26 mei 1998
De heer den Boef meldt dat hij in tegenstelling tot wat in het verslag staat met kennisgeving afwezig was. De commissie stelt de besluitenlijst vast.

b) besluitenlijst commissie Middelen en Bestuur 23 juni
De heer van Doeveren was met kennisgeving afwezig en mevrouw de Jongh Swemer was niet aanwezig. De heer Boelens meldt dat hij met kennisgeving afwezig was. Ook stelt hij voor de heer de Rijk onder het kopje ambtenaren te plaatsen. Ook stelt de heer Boelens voor het onderscheid met en zonder kennisgeving bij de lijst van afwezigen te laten vallen. De commissie stemt ermee in dit onderscheid bij deze commissie te laten vallen. De heer van Koppen heeft voorgesteld (agendapunt 6 het millenniumprobleem) bij de VNG te rade te gaan om te bezien of " millenniumverzekeringen" afgesloten kunnen worden, dit staat niet in het verslag. De heer van Koppen roept het college nogmaals op om bij de VNG te rade te gaan.

Mevrouw Bolten vraagt of de verslaglegging van de commissies geüniformeerd kan worden. De voorzitter (de heer Oosten) meent dat de Raadstraining in oktober de gelegenheid vormt om hierover verder te spreken. De heer van Doeveren vraagt nogmaals om een verdere uitsplitsing van het ziekteverzuim. Hij zou graag zien dat zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof niet onder het ziekteverzuim zullen vallen. De voorzitter (de heer Oosten) zegt toe dat bij het volgende sociaal jaarverslag dit wordt uitgesplitst. De heer Boelens vraagt wanneer het overzicht interimpersoneel komt. De voorzitter meldt dat de vraag bij het ambtenaren-apparaat ligt en zo snel mogelijk beantwoord wordt. Tevens maakt de heer Boelens een opmerking over het RIS. Het adresboek van RIS kent nog veel fouten. De voorzitter vraagt dit probleem aan de gebruikersgroep van het RIS voor te leggen. Mevrouw Janssen zal hier nogmaals naar laten kijken.

5. Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
De commissie gaat accoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

6. Tweede wijziging referendumverordening 1997
De VVD behoudt zijn stem voor, de andere fracties gaan akkoord met de tweede wijziging.

7. Opzet en uitwerking van de communicatie- strategie en -campagne Delft Kennisstad
De voorzitter (de heer Oosten) zegt toe dat in de commissievergadering van 22 oktober de volgende vragen zullen worden beantwoord:

1) Het tekort in actieplan 1998 wordt aangezuiverd door beroep te doen op de reserves bovendien moet er een ton aan sponsoring binnengehaald worden. Wat gebeurt er als deze taakstelling (1 ton sponsoring) niet wordt gehaald? Wordt er dan een groter beroep op de reserves gedaan of moet er extra bezuinigd worden? ( de heer Bouman)

2) Wanneer er sprake is van extra bezuinigingen, wordt daar dan op de wijze mee omgegaan zoals de commissie gewend is dat met bezuinigingen wordt omgegaan?

3) Wanneer de taakstelling niet wordt gehaald is het dan nog reëel om alsnog te bezuinigen aangezien we nu al in eind 98 leven? ( de heer Taneja)

4) Een deel van de gelden die bestemd waren voor het Aktieplan worden momenteel gebruikt voor promotie doeleinden. Kunnen bepaalde projecten die in het actieplan delft Kennisstad zitten nu wel uitgevoerd worden? (De heer Bouman)

5) Kan de financiële dekking nogmaals worden uitgelegd ook de aantekening van het college?(de heer Bouman)

6) Bij de post van f175.000 moet een ton uit sponsorgelden komen. Is dit nu dezelfde ton aan sponsoring die eerder genoemd is? (De heer de Meulemans). Er is een verschil van 50.000 gulden tussen de campagnebegroting en hetgeen beschikbaar is (beschikbaar 450.000 gulden, campagne begroting 50.000 gulden). Kunt u dit verschil uitleggen?

7) Kan een overzicht worden gegeven van het financiële beeld van 1998? Een apart overzicht van de behaalde sponsorgelden bijvoegen. (De heer van den Doel en de heer den Boef)

8) Uit de nota blijkt dat er monitoring plaatsvindt en dat dit kosten met zich meebrengt. Deze kosten staan niet vermeld in het overzicht van de uitgaven. Onder welke post valt deze monitoring? (De heer Taneja)

9) In de nota staat vermeld dat een deel van de ontwikkelkosten volgend jaar worden gemaakt. Welke, graag een indicatie? (De heer Taneja)

10) In de bijlage staat de post Arbirechten (f 165.000), kan deze post toegelicht worden?

(De heer den Boef)

11) Kan er nader ingegaan worden op de Art direction? ( de heer den Boef)

De commissie behoudt zijn stem voor.

8. Evaluatie project Loket Nieuwkomers
De heer van Koppen verzoekt ook de studenten mee te nemen in de staat op pag. 3. De voorzitter (de heer Oosten) neemt deze suggestie mee. De commissie spreekt zijn waardering uit voor evaluatie en gaat akkoord met het stuk.

9. Op weg naar de herwaardering 1999 (WOZ)
De voorzitter (de heer Oosten) zegt toe dat wanneer het aantal bezwaarschriften hoger uitvalt dan de verwachte 10%, het college terugkomt naar de commissie. Met de toezegging dat voor de Raadsvergadering nadere schriftelijke toelichting over de boekhoudkundige kant van het voorstel komt, stemt de commissie toe het stuk door te geleiden naar de Raad.

10. Nota " De maat genomen. Belastingen op weg naar 2000"
De voorzitter (de heer Oosten) zegt toe dat er een aparte discussie en nota komt over de OZB-kwijtschelding van bewoners van onzelfstandige wooneenheden. Het advies van de OR wordt als nog toegestuurd. Punt 1.3 moet in een apart Raadsvoorstel naar de Raad. De commissie gaat accoord met de nota.

11. Voorstel aan pak millenniumproblematiek
De heer den Boef vraagt meer aandacht te besteden aan de categorie 1 objecten, deze worden onvoldoende teruggevonden in het stuk, een hoofdstuk over de veiligheid van mensen ontbreekt. De voorzitter (mevrouw Janssen) deelt de bezorgdheid van de heer den Boef over de veiligheid en zal extra inspanningen verrichten op dit punt. De commissie gaat accoord met het voorstel.

12. Voorstel structurele personeelskosten ICT

1. De voorzitter (mevrouw Janssen) zegt toe het raadsvoorstel tekstueel aan te passen en als volgt te formuleren:

De volgende bedragen beschikbaar te stellen ( 1998 f 400.000; 1999 f 800.000; 2000 f 1200.000, 2001 f1000.000, 2002 f 800.000) en onder te brengen bij het projectbureau KIS om de mogelijkheid te hebben zich voordoende mogelijkheden tot uitbreiding van de formatie op ICT-gebied snel te kunnen realiseren. Voor de kosten van de jaren 1998 en 1999 wordt een beroep gedaan op het krediet millennium problematiek. De kosten van de jaren daarna dienen door de diensten zelf te worden opgebracht door extra bezuinigingen.

2. Punt 3 te verwijderen uit het Raadsvoorstel aangezien dit een beslissing is die B&W moet nemen.

De voorzitter (mevrouw Janssen) zegt toe de inventarisatie ter inzage te leggen voor de heer Taneja. De commissie gaat accoord met het voorstel.

13. Rondvraag
De heer den Boef vraagt naar het gesprek van het college met Gedeputeerde Staten.

De heer Taneja vraagt waar de planning voor de majeure punten van de commissie blijft.

De heer Kleine vraagt of de Zalmsnip reeds aan de studenten is uitbetaald. De voorzitter (de heer Oosten) zegt toe hier navraag naar te doen.

De heer van den Doel ergert zich over de twee stromen in het stukkenverkeer. Ook de diensten sturen de Raadsleden van allerlei stukken mee, hij meent dat een groot deel van deze stukken met de commissiestukken mee gestuurd kan worden. Mevrouw Bolten deelt de ergernis van de heer van den Doel. De voorzitter (de heer Oosten) deelt de zorg van de commissie over de stukkenstroom. De heer Meuleman spreekt zijn waardering uit voor alle mensen die zich in het weekend hebben ingezet voor de bestrijding van de wateroverlast. De heer van Koppen vraagt naar de configuratie van zijn computer. De voorzitter (mevrouw Janssen) raadt aan de heer Sheriff hier over te raadplegen.

14. Sluiting
De voorzitter (mevrouw Janssen) sluit de vergadering

terug naar boven