28 mei 2003

Besluitenlijst commissie Middelen & Bestuur d.d. 6 mei 2003

 


naar agenda


naar agenda
10 juni 2003


 

Voorzitter:

Mevrouw Van der Hoek

Commissiegriffier:

De heer De Groot

Portefeuillehouders:

De heer Van Oorschot

Aanwezig:

De dames, Geursen, Bolten, Loomans, Lourens

De heren Blinker, Buis, Van Tongeren, Vuijk, Eduard, Gabeler, Vis, A. Meuleman, De Wit, Fruyt van Hertog, Van den Doel

Namens de fractie SP is geen vertegenwoordiging aanwezig. De fractie SP heeft geen bericht gegeven over de (inhoud van) de agenda.

 

1.  Opening en mededelingen
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.
 2. Mededelingen
  • Op 20 mei moet rekening worden gehouden met een extra vergadering van de Commissie Middelen en Bestuur belegd, met als onderwerp de takendiscussie binnen Stadsgewest Haaglanden. Nadere mededelingen hierover volgen deze week.*
  • Het proces terzake de concipiëring en vaststelling van deprogramma- begroting zal worden geëvalueerd. Terzake de eerste (interactieve) fase hierin zal een tussenevaluatie gehouden worden.De commissie zal hierover in juni nader geïnformeerd worden.
3.  Inventarisatie sprekers
Er zijn geen insprekers.
 4. Vaststelling besluitenlijst van de commissie d.d. 8 april 2003
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.
  Toezeggingen:
De brief waarin wordt verklaard het advies van Prof. Van der Vlies als leidraad te volgen bij interpretatie van artikel 15 lid 1 van de Gemeentewet en waar mee de brief aan de raad hierover van 20 februari jl. komt te vervallen, is naar de raadsleden onderweg.
 5. Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De commissie gaat akkoord met de lijst niet te bespreken stukken.
 6. Vragenronde

De heer De Wit vraagt naar het merk koffie dat geschonken wordt. Naar zijn beleving is dit geen Max Havelaar koffie. Tevens vraagt hij naar intern ambtelijke beleidslijn om niet het programma ‘koffiemanager’ te gebruiken en naar de stijging van het budget voor koffie.

Verder constateert de heer De Wit dat de portretfoto’s van raadsleden nog niet op het RIS staan en dat de krans bij Dodenherdenking namens het college is gelegd en niet namens de raad.

De heer Van Oorschot bericht dat binnen de gemeentelijke organisatie koffie geschonken wordt die correct verworven is, dat het programma ‘koffiemanager’ een commercieel doel dient en daarom niet gebruikt wordt en dat de vraag inzake het budget bij behandeling van de rekening gesteld kan worden.

Inzake de overige vragen van de heer De Wit merkt de heer Van Oorschot op dat het plaatsen van de foto’s zal worden geregeld en dat de krans geacht wordt gelegd te zijn namens de gemeente. Naar aanleiding van deze vragen bericht mevrouw Bolten prijs te stellen op copyright op de foto’s en in vervolg op de vragen verzoekt de heer Meuleman om aanpassing van het protocol bij de gemeentelijke dodenherdenking. De heer Van Oorschot zegt toe de positie van de raad bij de kranslegging beter tot haar recht te laten komen en na te zullen gaan wat mogelijk is inzake copyright op deze foto’s en hun plaats op het RIS.

De heer Buis wenst het stuk rapportage interim controle 2002 te betrekken bij de bij de aanstaande bespreking van de jaarrekening. En verzoekt om het Meerjarenprogramma Grondbedrijf.

De heer Van Oorschot stelt dat het uiteraard mogelijk is het betreffend stuk bij de behandeling van de jaarrekening te betrekken en wijst op de vorig jaar gedane toezegging om het Meerjarenprogramma Grondbedrijf voorafgaand aan de behandeling van de jaarrekening te behandelen. Daar beide in juni behandeld zullen worden adviseert hij dit in de agendering tot uitdrukking te brengen.

 7. Gedragscode voor de raad gecombineerd met 8. gedragscode voor het College van Burgemeester en Wethouders

De heer Vis verzoekt de agendapunten 7 en 8 gelijktijdig te behandelen. De commissie stemt, behoudens de fractie van FRIS, hiermee in.

Voorafgaand aan de bespreking zegt de heer Van Oorschot toe met name de artikelen 4 en 5 in beide de codes waar mogelijk qua strekking gelijk te trekken.

Na bespreking zegt de heer Van Oorschot toe de codes op een aantal punten te zullen wijzigen:

· In de code voor het college wordt een artikel 4.4. ingevoegd luidende: "Naderhand onjuist gebleken informatie wordt door het betrokken lid van het college publiekelijk gerectificeerd."

· In de code voor het college zal analoog aan de code voor de raad bij het aannemen van geschenken een bovengrens van € 50,- worden aangehouden.

De fracties van PvdA, GroenLinks, D66, STIP, ChristenUnie/SGP, Stadsbelangen en VVD stemmen in met middels de door de heer Van Oorschot gedane toezeggingen gewijzigde codes. De fractie van CDA stemt hier eveneens mee in, behoudens met artikel 10 van de Gedragscode voor de raad. Het CDA kondigt aan voor dit artikel met een amendement te zullen komen. De fractie van Leefbaar Delft neemt beide codes mee terug naar de fractie voor intern beraad en de fractie van FRIS stemt in met de code voor het college van B&W, doch niet in met de code voor de raad.

 9. Bescherming bedrijfsinformatie bij aanbesteding
De commissie heeft over dit stuk overleg gevoerd met de heer Van Oorschot. Dit overleg heeft geresulteerd in het navolgende. De heer Van Oorschot onderschrijft dat bescherming van informatie eveneens van toepassing kan zijn op de in- en verkoop van vastgoed, bij de aanbesteding van producten en diensten in de ‘zachte’ sector en de aanvangsfase bij het aangaan van een publiek – private samenwerking. De heer Van Oorschot zegt toe dat er met voorrang gewerkt zal worden aan het op orde brengen van de aspecten genoemd onder NB1 op pagina 4 en stelt voor om na ca. 2 jaar een effectmeting te houden door de positie van Delft te evalueren bv. aan de hand van de ontwikkeling t.o.v. de bouwindex Nederland in de jaren tussen 2002 en 2005.
 10. Sluiting
Voorzitter sluit de vergadering om 22.10 uur.
   

terug naar boven