30 March 2000

Besluitenlijst Commissie Werk, Zorg en Onderwijs - 8 september 1998

agenda.gif (201 bytes)
terug naar agenda


Delft,  8 september 1998

Aanwezig: de heren: Rensen (voorzitter), Grashoff (voorzitter), Bot, Hollink, de Jong,Mahesh, Veldman, van der Hout, de Graaff, Ak” zbek, vanTongeren, de Koning, van den Doel.

de dames: Edwards, Vlekke, Wijnmaalen, Steffen, de Jongh-Swemer,Turkenburg.

Afwezig: de heren: Bouman, Meuleman

1. Opening
De voorzitter (de heer Rensen) opent de vergadering.

De heer Bot merkt op dat de agenda te vol is.

2. Mededelingen
De voorzitter deelt mee dat er verschillende stukken zijn uitgedeeld, nl.:

1) Uitnodiging voor een bezoek aan het sociaal pension aan de Houttuinen,

2) Gecorrigeerde tabel met het meerjarenbeeld van de WVG,

3) Memo naar aanleiding van een vraag van de heer Bot over de stadstax,

4) Aankondiging conferentie over de verzelfstandiging van het openbaar primair onderwijs op 18 november, de voorzitter beveelt het bezoeken van de conferentie aan.

3. Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren
Er zijn 4 insprekers bij agendapunt 5, de WVG

4. Vaststelling besluitenlijst vergadering commissie werk, zorg en onderwijs van 18 juni 1998
De heer de Koning geeft aan dat de tekst van de rondvraag niet volledig is, niet alleen de heer Bot maar ook hij stelde een vraag naar aanleiding van de koppelingswet. De voorzitter geeft aan dat de tekst aangepast zal worden. De aangepaste tekst luidt als volgt: " De heer de Koning en de heer Bot vragen wat de gevolgen voor de gemeente Delft zijn van de Koppelingswet" .

Blz. 2 Mevrouw Steffen vraagt wanneer de startnotitie OALT behandeld gaat worden. De voorzitter zegt toe te bekijken of deze startnotitie dit najaar nog behandeld kan worden.

5. Afdoening van ingekomen stukken
De heer Bot wil twee stukken agenderen

a) Subsidie aanvraag Vluchtelingenwerk

b) Stopzetten subsidie Komitee Vrouwen in de bijstand

De heer de Graaff vraagt twee stukken te agenderen;

a) Bijzondere bijstand

b) Subsidie aanvraag vluchtelingen werk

Mevrouw Wijnmalen vraagt het voorstel subsidiestopzetting Komitee Vrouwen in de bijstand te agenderen

De voorzitter geeft aan dat er vervolgstukken komen op de nota’s die ter bespreking zijn aangevraagd. Hij stelt dan ook voor deze stukken tezamen met de nieuwe nota’s te behandelen. Naar aanleiding van de subsidieaanvraag vluchtelingenwerk merkt de heer Bot op dat de subsidieaanvraag uit twee delen bestaat, nl. een reguliere aanvraag en een aanvraag voor projecten. De heer van der Hout verzoekt de commissie in te stemmen met de reguliere subsidieaanvraag opdat de subsidieverlening doorgang kan vinden. De voorzitter stelt voor de subsidieaanvraag zoals die hier ligt door te geleiden. De subsidieaanvraag voor de projecten worden behandeld bij de bredere afweging rond het nieuwkomersbeleid.

5. WVG
De insprekers krijgen 5 minuten inspreektijd.

De heer van de Wetering (spreekt namens SSZD) verzoekt de commissie: Wees zuinig op de WVG.

De heer Lam geeft aan welke gevolgen de bezuinigingen voor hem en andere lichamelijke gehandicapten kunnen hebben. Vooral de veranderende regeling voor het interregionaal vervoer zal voor hem het contact met familieleden bemoeilijken.

Mevrouw van den Boogaard (OGD) gaat in op het jaarverslag WVG 1997. Zij vindt het verhaal summier en vindt dat de nodige financiële gegevens ontbreken. Zij zegt dat de gegevens van de SSZD en de gemeente niet overeenkomen. Mevrouw van den Boogaard overhandigt aan de heer Rensen een stuk met handtekeningen

Mevrouw Kirillov vraagt of wethouder Rensen in overleg wil gaan met de jongeren-gehandicapten en meer aandacht wil schenken aan deze groep.

De voorzitter geeft aan dat hij de teleurstelling van de gehandicapten kan begrijpen. Het college kampt met een groot tekort en moet tot bezuinigingen komen. Het college heeft getracht de menselijke maat in de gaten te houden door het voorzieningen niveau in en rondom het huis niet aan te tasten. Er komt wel een andere voorziening voor het bovenlokale vervoer. Het bovenlokale vervoer valt niet binnen de zorgplicht van de gemeenten.

De heer Grashoff (voorzitter) geeft aan dat hij hoopt bij de Raadsvergadering meer informatie te kunnen geven over de vergroting van de actieradius van de stadstax.

De voorzitter (de heer Rensen) zegt toe dat het college zich nogmaals zal beraden op de hardheidsclausule (m.n. het criterium van de eigen auto).

De voorzitter zegt toe dat de tekst, bij de nieuwe tabel, aangepast gaat worden.

De voorzitter zegt toe op een aantal vragen schriftelijk nader in te gaan.

De heer Grashoff (voorzitter) zegt toe de vraag van de heer de Koning op een later tijdstip te beantwoorden. De heer de Koning wil weten of de gelden van de stadstax (wanneer de exploitatie van de stadstax verbeterde resultaten laat zien) naar de gemeente gaan.

In de nota staat een fout op pag. 8; 13,3 moet 13, 1 zijn.

De voorzitter neemt de suggestie om de Dienstenwinkel/ Combiwerk in te zetten bij het opplussen van de woningen mee.

De voorzitter zegt toe de volgende punten uit het rapport van de SSZD mee te nemen;

a) Gettovorming,

b) Huurlasten (na gedwongen verhuizing),

c) Communicatie naar gebruikers WVG,

d) Hoogte van de gelden van het Rijk voor de WVG.

De voorzitter zegt toe uit te zoeken hoe de perrons van het station Delft toegankelijk voor rolstoelen kunnen worden gemaakt. De commissie geeft aan dat zij de aanpassing van de perrons als noodzakelijke voorwaarde ziet voor de invoering van de ketenkaart.

De heer van de Doel (SGP/GPV/RPF): neemt stuk ter harte en neemt het mee voor verdere beraadslaging.

De heer van Tongeren(CDA): Gaat niet akkoord met de voorstellen in deze vorm. De fractie zal een definitief oordeel geven in de Raad.

De heer de Graaff (VVD): Neemt de nota in beraad en komt hierop terug in de Raad.

De heer de Koning (SB): Houdt het stuk in beraad.

De heer Veldman (STIP); Gaat akkoord mits aan de volgende toezeggingen wordt voldaan; de hardheidsclausule, de bereikbaarheid van de perrons en de vergroting van de actieradius stadstax.

De heer van der Hout (D’66): Vraagt de bezuinigingstaakstelling op de scootmobiel en de verhuisplicht iets terug te nemen. En vraagt de inhoud van deze nota voor 4 jaar vast te leggen. Wanneer de bezuinigingen tegenvallen dan niet in te grijpen zolang de overschrijdingen binnen een marge van 10% vallen. Gaat op hoofdlijnen akkoord.

De heer Bot (GL): Neemt de antwoorden mee terug naar de fractie. Bij de Raadsvergadering neemt Groen Links de beslissing.

Mevrouw Vlekke (PvdA): Wanneer de perrons, cijfers en hardheidsclausule worden meegenomen door college, kan de PvdA akkoord gaan met het voorstel.

De voorzitter komt tot een afronding van dit agendapunt en herhaalt zijn toezeggingen:

1) De nota wordt voor de Raadsvergadering geschoond van incorrectheden,

2) Het college spant zich in om tot een vergroting van de actieradius van de Stadstax te komen en het college blijft zich inspannen voor de regionale samenwerking CVV,

3) Op te nemen in de nota dat tijdige aanpassingen van de perrons uitgangspunt zijn voor de onderhandelingen met Transvision,

4) De criteria van de uitzonderingsgroep (ketenkaart) nogmaals bekijken. Met name het autobezit bij de hardheidsclausule,

5) Het voorstel te overwegen om statiegeld in te voeren op hulpmiddelen,

6) Een informatielijn voor bezorgde gebruikers WVG te openen,

7) Zich nader te beraden op de criteria scootmobiel.

De voorzitter stelt voor de vergadering volgende week voort te zetten en sluit de vergadering.


Delft, 16 september 1998

Aanwezig: de heren: Rensen (voorzitter), Bot, Mahesh, Veldman, van den Doel, de Jong,de Koning, Aközbek, van Tongeren.

de dames: Edwards, Vlekke, Turkenburg, Wijnmaalen, Steffen, de Jongh Swemer.

Afwezig. De heren: Meuleman, Bouman, de Graaff, Hollink

Opening van de vervolgvergadering (vorige vergadering 8/9/98)
De voorzitter (de heer Rensen) heropent de vergadering.

De voorzitter stelt het nieuwe hoofd uitkeringen van de Dienst Maatschappelijke Zorg voor de heer Chris Kruizinga.

Mevrouw Steffen verzoekt de VOC te betrekken bij de subsidie intrekking van het Komitee Vrouwen in de bijstand. De voorzitter zegt dit toe.

6. Instituut Sociaal raadslieden
Jaarverslag 1997 en brief DMZ

De voorzitter meldt dat de DMZ en het ISR in gesprek zijn met elkaar over de producten die de DMZ van het ISR verwacht. Het voornemen bestaat om productafspraken te maken waarin geregeld wordt hoe met bepaalde signaleringen om te gaan.

De commissie heeft met instemming kennis genomen van het jaarverslag.

Herpositionering van het ISR

Het rapport is niet goed gecopieerd. Mevrouw Vlekke, mevrouw Edwards, de heer de Koning, de heer Aközbek, de heer Mahesh krijgen het stuk opnieuw.

De heer Bot doet een voorstel over de rapportage van het ISR, wanneer men instemt met de continuering van gemeenteraadsleden in de begeleidingscommissie kunnen zij de commissie rapporteren als zij vinden dat er belangrijke feiten staan in de maandrapportages.

De commissie stemt in met het voorstel.

7. Jaarverslagen van het Grotius College
De voorzitter deelt een stuk uit waarin de cijfers van de inspectie over de verschillende scholen van voortgezet onderwijs vermeld worden.

jaarverslag bestuurscommissie

De commissie neemt met instemming kennis van het jaarverslag van de bestuurscommissie

jaarverslag van de directie

De commissie neemt met instemming kennis van het jaarverslag van de directie.

8. Besturenfusie van het Grotius College en het Atlas College
De voorzitter zegt toe dat de commissie (uiteraard) op de hoogte wordt gehouden van belangrijke veranderingen. Groen Links behoudt zijn stem voor, de rest van de commissie stemt in met het stuk.

9. Voortgangsbericht projectplan DMZ ter uitvoering van het verbeterplan
Mevrouw de Jongh Swemer vraagt om een meer technische uitleg over de werking van de DMZ. De voorzitter vindt dit een goed idee, dit geldt niet alleen voor de DMZ maar ook voor de afdeling onderwijs. Er zal nagedacht worden over hoe de commissie te introduceren op bepaalde onderdelen van dit beleidsveld.

De commissie heeft met instemming kennis genomen van de rapportage.

10. Koppelingswet
Alle fracties geven hun complimenten voor de snelheid en correctheid waarmee de problematiek is aangepakt. De voorzitter neemt de opmerking van de heer Bot en mevrouw Edwards mee, zij waarschuwen de diensten beducht te zijn voor de komst van gedupeerden van de Koppelingswet uit de grote steden naar Delft. De commissie heeft met instemming kennis genomen van de rapportage.

11. Verdeelvoorstel Melkert I banen
De voorzitter zegt toe aan het Bureau Werkplan te vragen (in hun jaarverslag) specifieker in te gaan op de werksituatie van de Melketiers, hun beleving daarvan en de manier waarop ze begeleid worden. Ook wordt gevraagd om een plaatsingsoverzicht van de Melketiers zodat duidelijk wordt waar zij zich momenteel bevinden. De voorzitter geeft aan dat het project Jos momenteel in de opstartfase zit en dat het College net zoals de commissie met belangstelling uitkijkt naar de rapportages. De commissie gaat accoord met het verdeelvoorstel.

12. Notitie " van openbaar speciaal onderwijs naar een speciale openbare school voor basisonderwijs"
De commissie gaat accoord, Mevrouw de Jongh Swemer gaat accoord met  aantekening t.a.v. de planning.

13. Eindverslag samenwerkingsverband voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

De commissie gaat accoord met het eindverslag.

14. Wet (re) integratie gehandicapten
Dit stuk staat op de agenda op verzoek van mevrouw Vlekke. De voorzitter zegt toe de vragen die gesteld zijn rond de inzet van het declarabel budget van f 17.000 voor bepaalde instrumenten, schriftelijk te beantwoorden.

De commissie stemt in met het voorstel met de aantekening dat de vraag van mevrouw Vlekke in een memo wordt beantwoord.

15. Rondvraag
De heer van Tongeren wil in het kader van het vertalen van beleid in regelgeving twee aandachtspunten meegeven, nl. de kortingsregeling en het armoedebeleid. Hij verzoekt deze twee punten in een verordening op te nemen, zodat de toewijzings- en afwijzingsgronden duidelijk zijn. De voorzitter geeft aan dat in het handboek van de DMZ de uitvoeringsregels vast liggen, zo ook voor de armoede-regeling. De kortingsregeling roept af en toe vragen op. De voorzitter zegt toe op een geschikt moment de opmerking te gebruiken en te bezien of deze twee regelingen in een verordening opgenomen dienen te worden. Mevrouw de Jongh Swemer verzoekt in het vervolg de ambtenaren die aanwezig zijn bij de vergadering voor te stellen. Mevrouw Steffen vraagt naar de vorderingen van de bouw van de Omnibus. De voorzitter geeft aan dat men druk bezig is met het bouwplan.

De heer Bot vraagt te overwegen of de sollicitatiekosten, m.n. kledingkosten uit de bijzondere bijstand betaald kunnen worden. De voorzitter geeft aan dat er een evaluatie persoons-gebondenbudget komt, daar kan de vraag van de heer Bot worden besproken.

16. Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering. 

terug naar boven