30 March 2000

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs - 1 december 1998

agenda.gif (201 bytes)
naar agenda

 


Voorzitter: De heer Rensen,
Secretaris: Mevrouw Dreesens,
Aanwezig: wethouder: R. Grashoff (Duurzaamheid),

de heren: Aközbek, Bot, De Graaff, De Jong, De Koning, De Wit, Dingler,Kleine, Mahesh, Van den Doel, Van der Hout, , Van Tongeren,
de dames: De Jong Swemer, Edwards, Steffen-Hoogendoorn, Turkenburg, Vlekke, Wijnmalen-van Leenen,

Afwezig: de heren: Bouman, Hollink, Meuleman, Mooiweer.

1. Opening

De voorzitter (wethouder Rensen) opent de vergadering.

Mededelingen

Op de agenda van deze vergadering staat per abuis tweemaal een agendapunt met het nummer 7, dat moet uiteraard gewoon doorlopen;De stukken van het voorstel Educatieplan 1999 lagen helaas niet op de juiste volgorde;Er worden vier stukken uitgereikt:

1 een lijst met verklaringen van de afkortingen bij het voorstel WIW,
2 de schriftelijke beantwoording van de vragen over het plaatsingsbudget en het pakket op maat in het kader van de Wet REA, die in een eerdere commissievergadering door mevrouw Vlekke gesteld zijn,
3 een memo over de toegankelijkheid van het NS-station Delft Centraal,
4 een memo over de laatste wijzigingen in de verordening en de artikelsgewijze toelichting van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG),Stand van zaken rond de drie gedupeerden van de Koppelingswet zal in de commissievergadering van januari aan de orde komen; Er is een oproep voor een raadslid die als plaatsvervangend lid in de bestuurscommissie van het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) plaats wil nemen, geïnteresseerden kunnen zich melden bij de voorzitter of de secretaris van de commissie Werk, Zorg en Onderwijs.

3. Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Er is een inspreker bij agendapunt 9, het Educatieplan 1999: mevrouw de Wit (TRE). Bij de agendapunten 6 en 7, resp. de Bovenlokale Vervoersvoorzieningen WVG en de Verordening Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), meldt zich als inspreker: mevrouw van den Boogaard (Platform Gehandicapten Delft / OGD).

4. Vaststelling besluitenlijst d.d. 17 november 1998

De heer Bot is van Groen Links (punt 8).
Mevrouw Steffen-Hoogendoorn (VVD) wijst erop dat wethouder Grashoff had toegezegd, de onderhandelingen met de NS inzake de aanpassing van station Delft Centraal op een hoger niveau te gaan voeren (punt 9).
De heer de Wit (SP) ging ook niet akkoord met de invoering van de Stadstax (punt 10).
De heer van Tongeren (CDA) ging niet akkoord met de tarieven en de dekking van de Stadsstax, maar inhoudelijk ging hij wèl akkoord met het voorstel inzake de Actieradius Stadstax (punt 10).

De heer Bot (GrL)vraagt of de gemeente Delft al een antwoord heeft geformuleerd op het verzoek van de VNG voor extra opvangcapaciteit voor asielzoekers. De voorzitter meldt dat er nog geen antwoord is verstuurd en zegt toe dat het antwoord te zijner tijd ter kennisname aan de commissie zal worden toegestuurd.

De voorzitter deelt mede dat op de algemene bestuursvergadering van de GGD, de bijdrage per inwoner vastgesteld is op ¦ 18,12. In februari 1999 zal in de commissie de stand van zaken rond de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Delfland (GGD) en het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) aan de orde komen.

De commissie gaat verder akkoord met de besluitenlijst.

5. Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

Mevrouw Steffen-Hoogendoorn (VVD) ziet graag de titel van het voorstel met nummer WOC 6563 (II stuk rechtstreeks door te leiden naar de gemeenteraad) uitgebreid met "Weer samen naar school" . Tevens stelt mevrouw Steffen-Hoogendoorn vast dat in het voorstel met nummer DMZ 983315 (III stuk apart ter inzage gelegd) de commissie als ‘de commissie Werk en Inkomen’ staat vermeld, in plaats van als ‘de commissie Onderwijs’.Tot slot merkt mevrouw Steffen-Hoogendoorn op dat het streekdierentehuis niet het Juliaantje heet, maar ´t Julialaantje. De commissie gaat verder akkoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

6. Bovenlokale vervoersvoorzieningen WVG

Mevrouw van den Boogaard (Platform Gehandicapten Delft / OGD) stelt vast dat de voorgestelde financiële vergoeding een verslechtering is ten opzichte van de huidige vergoeding. Mevrouw van den Boogaard is voorts teleurgesteld over het feit dat het centraal station van Delft niet toegankelijk gemaakt kan worden voor degenen met functiebeperkingen. Dat de mensen met een lichamelijke handicap nu afhankelijk worden van de deskundigheid van de betreffende taxichauffeur om ze op het perron te brengen, keurt zij af.

De commissie prefereert geen Ketenkaart in te voeren, maar hen een eenmalige bovenregionale vergoeding voor 1999 te verstrekken. Deze vergoeding wordt gedekt door het bedrag van ¦ 671.000 dat binnen de nota "Herbezinning WVG" was begroot voor de aanschaf van de Ketenkaart.

Daarnaast adviseert de commissie bij de invoering van de landelijke ketenkaart, de gemeentelijke zorgplicht te verruimen tot 3 zones. Dit houdt in dat wanneer de landelijke ketenkaart wordt ingevoerd op 1 juli 1999, de kosten voor de invoering van de 3e vervoerszone fl. 200.000 bedragen. Dit bedrag komt bovenop de het genoemde bedrag van fl. 671.000.

Wethouder Grashoff en Rensen nemen het advies van de commissie mee terug naar het college van burgemeester en wethouders, tevens zullen zij nogmaals een overleg voeren met de belangenorganisaties, Op 9 december a.s. zal de commissie in een extra vergadering dan alsnog over dit voorstel een besluit nemen.
Wethouder Grashoff zegt toe de handhaving van de hardheidsclausule bij invoering van de landelijke ketenkaart op een meer geëigend moment te bezien.
Tot slot zegt wethouder Grashoff toe de onderhandelingen met de Nederlandse Spoorwegen over de toegankelijkheid van station Delft voort te zetten.

7. Verordening Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)

Mevrouw van den Boogaard (Platform Gehandicapten Delft / OGD) stelt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de zorgplicht en het niveau van de zorg voor 11 % van de bevolking in Delft: worden de mensen met een handicap in staat gesteld zelfstandig deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer of niet?

De commissie wordt een lijst uitgereikt met wijzigingen inzake de verordening WVG en de artikelsgewijze toelichting bij de WVG. De voorzitter deelt mede dat deze wijzigingen vergezeld van het advies van de commissie opnieuw naar het college van burgemeester en wethouders gaan. Vervolgens zal er over de gewijzigde verordening en de artikelsgewijze toelichting in de gemeenteraad besloten worden.
Met betrekking tot de verhuiskostenvergoeding (art 2.3 Toelichting), wil de commissie nader onderzoeken hoe het bedrag van ƒ 4.000 zich verhoudt tot de verstrekkingen in de bijzondere bijstand.
Tevens wil de commissie nader onderzoeken of het terugvorderen van scootmobielen, verstrekt op basis van de oude criteria, na een heronderzoek, wettelijk mogelijk is.
Tot slot zegt de voorzitter toe dat de suggesties voor de criteria van de scootmobielen van de heer Bot (GrL) meegenomen zullen worden in het advies van de commissie aan het college van burgemeester en wethouders.

Sluiting

De voorzitter schorst de vergadering om 00:15 uur.

terug naar boven