30 March 2000

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs - 9 december 1998


naar agenda

 


Voorzitter: De heer Rensen,
Secretaris: Mevrouw Dreesens,

Aanwezig: wethouder: R. Grashoff (Duurzaamheid),

de heren: Bot, De Graaff, De Jong, De Koning, Hollink, Kleine, Van den Doel, Van der Hout, Van Tongeren,
de dames: De Jong Swemer, Edwards, Turkenburg, Vlekke,Wijnmalen-van Leenen,

Afwezig:
de heren: Aközbek, Bouman, De Wit, Mahesh, Meuleman, Mooiweer,
en dame: Steffen-Hoogendoorn.

De voorzitter opent de vergadering, welke een voortzetting is van de vergadering d.d. 1 december jl. . Er worden drie stukken uitgereikt:

de sheets van de presentatie over de Stichting Maatschappelijke Opvang die de heer Smit op de commissievergadering van 17 november jl. heeft gehouden,
de inspraak op schrift van mevrouw de Wit van de TRE bij agendapunt 9 en een gewijzigd raadsvoorstel en besluit behorende bij het Educatieplan 1999 (de aanpassing betreft het veranderen van de 44e begrotingswijziging 1998 in de 0e begrotingswijziging 1999).

6. Bovenlokale vervoersvoorzieningen WVG

De commissie gaat akkoord met het gewijzigde voorstel.

Wethouder Grashoff deelt mede dat te zijner tijd een voorstel inzake de invoering van de 3e zone stadstax de commissie zal bereiken.

7. Is reeds behandeld.

8. Wet Integratie Werkzoekenden (WIW)

De commissie gaat akkoord met het voorstel. De voorzitter zegt toe dat de evaluatie van het persoonsgebonden budget volgt.

9. Educatieplan 1999

Mevrouw de Wit van de TRE-onderwijsgroep wijst allereerst op het gebrek aan kinderopvang dat veel vrouwen met een etnische achtergrond en herintreders belemmert om een cursus te volgen. Daarnaast meent mevrouw de Wit dat bezuiniging van f 50.000 de wachtlijst van NT2-cursisten extra zal doen groeien. Tot slot wijst zij op het belang van sociale redzaamheid en weerbaarheid ten gevolge van educatie, een taak die niet mag verdwijnen als gevolg van het accent dat in het Educatieplan gelegd wordt op doorstroming naar de arbeidsmarkt.

 De voorzitter licht toe (bladzijde 5 en 9 Educatieplan) dat slechts de f 97.500 uit het Max Zomerdijkfonds is bestemd voor de machtigingen voor leerlingen tussen de 16 en 17 jaar die nog één of meerdere deelcertificaat(-en) moeten halen. De andere post van f 45.000 zal gebruikt worden voor de vorming van een noodvoorziening voor studiekosten die op geen andere wijze te dekken zijn. Een voorstel voor die noodvoorziening zal in januari 1999 aan de commissie voorgelegd worden.

De commissie gaat akkoord met voorstel. De voorzitter zegt toe dat in de verwachte nota ‘integratiebeleid’ aandacht zal zijn voor kinderopvang.

10. Voortgangsrapportage sector uitkeringen

De commissie neemt de rapportage voor kennisgeving aan.

11. Rondvraag

De heer van Tongeren (CDA) vraagt of er al meer bekend is over de juridische haalbaarheid van het intrekken van reeds verstrekte WVG-voorzieningen.
Mevrouw de Jong Swemer (CDA) vraagt waarom de commissievergaderingen niet meer staan vermeld in de Delftse Courant.
De heer Bot (GrL) heeft van de Irakese Vereniging te horen gekregen dat veel Irakese kinderen wachten op een plaatsing op een middelbare school, op het Grotiuscollege is momenteel geen plaats.Tevens vraagt de heer Bot (GrL) om de agendering van het Heronderzoeksplan WVG (een ter inzage stuk).De voorzitter deelt mee dat de precieze uitwerking inzake de terugtrekking van WVG-voorzieningen verwerkt is in het raadsvoorstel. Aangezien de stukkenlijst op de vorige commissievergadering vastgesteld is, kan het Heronderzoeksplan WVG niet meer geagendeerd worden. De voorzitter zegt echter toe dat het heronderzoeksplan gecontroleerd zal worden op het in overeenstemming zijn met het gewijzigde voorstel Verordening WVG .
De voorzitter legt uit dat sinds de Stadskrant verschijnt, de commissievergaderingen niet meer worden aangekondigd in de Delftse Courant maar in de Stadskrant.
Voorts deelt de voorzitter mee dat de commissie binnenkort een voorstel gepresenteerd wordt voor de vorming van een nieuwe startersklas in het voortgezet onderwijs, waarover de gemeente in gesprek is met het Stanislascollege.De voorzitter deelt nog mee dat in het kader van het scholenplan voor de scholen in de Kuyperwijk in februari 1999 een gesprek met de buurt gevoerd zal worden, waarna in maart 1999 een voorstel in de commissie gebracht zal worden.Naar aanleiding van recente berichtgeving in de krant deelt de voorzitter mee dat aan een eventuele verhuizing van de Jan Vermeerschool wordt gewerkt.
Tot slot meldt de voorzitter dat de heer van Dijk tot interim-directeur van de dienst Maatschappelijke Zorg is benoemd.
De commissie neemt afscheid van de heer van der Hout.

12. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22:15 uur.

terug naar boven