10 augustus 2000

Nota - Regeling budgetsubsidiëring Stichting Vluchtelingenwerk Delft vanaf 2000
 


naar agenda

 

Geacht College,

Hierbij treft u, in paragraaf 1 t/m 4, de regeling budgetsubsidiëring voor de Stichting Vluchtelingenwerk Delft (SVD) vanaf het jaar 2000 aan. Op basis van deze regeling wordt jaarlijks een subsidiebeschikking aan de SVD verstrekt waarin de hoogte van de budgetsubsidie voor het betreffende jaar wordt vastgesteld. Ter uitwerking van deze subsidiebeschikking wordt een uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente Delft en de SVD opgesteld waarin nadere afspraken worden gemaakt over de wijze waarop de budgetsubsidie wordt besteed.

Tevens treft u, in paragraaf 5, het subsidievoorstel voor het jaar 2000 aan voor de SVD. Dit subsidievoorstel is opgesteld op basis van de productbeschrijving die door de SVD, in overleg met de gemeente, is gemaakt en een daaraan gekoppelde kostprijsberekening. U treft de productbeschrijving en kostprijsberekening van de SVD in de bijlage aan.

§1: Doelgroepen van het vluchtelingenbeleid

In de gemeente Delft wonen verschillende groepen mensen van niet-Nederlandse afkomst, waaronder een groot aantal vluchtelingen. De SVD heeft met vluchtelingen in Delft contact via de vluchtelingen-gemeenschappen in Delft en er staan circa 1000 vluchtelingen ingeschreven als cliënt bij de SVD. De cliëntengroep van de SVD bestaat uit de volgende groepen: Nieuwkomers, ROA-cliënten, VVTV-cliënten, Oudkomers, Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers en Asielzoekers met een Zelfzorgarrangement. Op grond van de taakverdeling t.a.v. de verantwoordelijkheid tussen het rijk en de gemeenten, behoort de opvang van asielzoekers met een ZZA niet tot de verantwoordelijkheid van de gemeente Delft, maar wordt de opvang uitgevoerd door het COA in opdracht van het rijk. De SVD heeft hierover afspraken gemaakt met het COA en zijn derhalve niet opgenomen in de doelgroepbeschrijving.

In de bijlage treft u een uitgebreide beschrijving van de doelgroepen en een situatieschets aan.

§2: Doelstellingen maatschappelijke zorg aan vluchtelingen

Op basis van de bovenstaande situatieschets van vluchtelingen in Delft worden de volgende doelstellingen van de maatschappelijke zorg aan vluchtelingen als volgt geformuleerd:

  • nieuwe vluchtelingen wegwijs maken in Delft
  • hanteerbaar maken van eventuele psychische en sociale problemen
  • deelname aan sociale activiteiten stimuleren en verhogen
  • kennis over vluchtelingen bij inwoners en organisaties in Delft vergroten

Deze doelstellingen zijn mede geformuleerd op basis van de voorlopige integrale beleidsvisie van de projectgroep integraal vreemdelingenbeleid. In deze visie wordt er van uitgegaan dat de integratie van allochtonen in Delft in fasen plaatsvindt. Hierbij wordt een traject geformuleerd waarbij de begeleiding bij integratie in de beginfase intensief is, waarna men in de gelegenheid is gesteld om in de daarop volgende fasen gebruik te kunnen maken van reguliere voorzieningen in Delft. Deze visie wordt in 2000 verder uitgewerkt.

Daarnaast wordt wat de aard van begeleiding zou moeten zijn voor Nieuwkomers die migrant zijn, eveneens in het kader van de projectgroep integraal opvang- en integratiebeleid bekeken.

§3: Producten Stichting Vluchtelingenwerk Delft

De SVD biedt diensten aan voor vluchtelingen en diens gezinsleden in de gemeente Delft. Deze diensten worden hieronder beschreven.

Individuele begeleiding aan vluchtelingen

  • 1 intakegesprek houden per cliënt
  • Verhelderen van individuele vragen tijdens spreekuur of op afspraak;
  • Verstrekken van informatie en advies op maatschappelijk en juridisch gebied;
  • Intermediair tussen cliënt en instellingen;
  • Consultatie van andere instellingen/organisaties bij problemen en doorverwijzen bij problemen naar andere organisaties;
  • Signaleren algemene knelpunten;
  • Motiveren en stimuleren van de cliënt om zelf zaken op te pakken
  • Voeren van een eindgesprek na afronding van de begeleidingsfase
  • Organiseren van gezamenlijke voorlichtingsbijeenkomsten voor cliënten waarin informatie wordt gegeven over maatschappelijke onderwerpen zoals huursubsidie, kinderbijslag, bijstandsuitkeringen, telefoonaansluiting, schoolgeld of andere zaken die voor een grotere groep van belang zijn.

Belangenbehartiging voor vluchtelingen

  • Overleg voeren en samenwerken met instellingen en organisaties die te maken hebben met vluchtelingen waarbij belangen van vluchtelingen onder de aandacht worden gebracht;
  • Belangen van vluchtelingen onder de aandacht brengen bij de media;
  • Spreekbeurten en voorlichtingsbijeenkomsten organiseren voor maatschappelijke organisaties, politieke partijen, scholen en kerken over vluchtelingen;
  • Verzorgen van publicaties voor en over vluchtelingen.

Sociaal-culturele activiteiten voor vluchtelingen

  • Advies over deelname aan ontspanning en activiteiten in Delft;
  • Schriftelijke informatie verspreiden onder cliënten over lezingen, films, exposities, etc.;
  • Organiseren van collectieve bijeenkomsten voor bepaalde groepen, bijvoorbeeld het jongerencafé of scouting;
  • Organiseren van feestavonden, vakantie, voetbal- en volleybalwedstrijd;
  • Samenstellen kwartaalblad "Mozaïek" voor cliënten.

Vangnetfunctie voor vluchtelingen die langer in Delft wonen

  • Individuele begeleiding aan cliënten na de inburgeringsperiode voor specifieke vragen gedurende maximaal twee jaar
  • Bemiddeling bij specifieke problemen tussen cliënt en organisaties
  • Signaleren van en doorverwijzen bij gezinsproblemen

§4: Subsidiemethodiek t.a.v. de Stichting Vluchtelingenwerk Delft

Subsidiegrondslag

De subsidie wordt verstrekt op basis van een budgetsubsidie, waarbij vooraf overeengekomen wordt hoe het activiteitenpakket van de SVD is samengesteld en welk subsidiebedrag per product wordt uitgekeerd door de gemeente Delft. Deze subsidiemethodiek wordt gedurende de komende 3 jaar toegepast en loopt derhalve vanaf het jaar 2000 tot en met het jaar 2002.

De gemeente Delft stelt op basis van de regeling jaarlijks een beschikking op waarin de hoogte van het voorlopige subsidiebedrag wordt aangegeven. Ter uitwerking van deze subsidiebeschikking sluiten de gemeente Delft en de SVD jaarlijks in september een uitvoeringsovereenkomst.

Subsidie-aanvraag

De SVD dient jaarlijks het productenboek in bij de gemeente Delft voor 1 mei (conform Subsidieverordening Maatschappelijke Activiteiten van de gemeente Delft) van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de subsidie betrekking heeft. In het productenboek staan de activiteiten vermeld die de SVD kan leveren en is een kostprijsberekening daarvan toegevoegd. Eventuele nieuwe producten worden toegevoegd aan de subsidieregeling en worden na eventuele subsidiëring opgenomen in de uitvoeringsovereenkomst.

Subsidievaststelling

Door de gemeente Delft wordt jaarlijks in mei/juni een exploitatiebegroting opgesteld voor Nieuwkomers, Oudkomers, AMA’s, ROA-cliënten en VVTV-cliënten. Deze begrotingen worden opgesteld op basis van de verwachte aantallen cliënten en op basis van de geschatte hoogte van de doeluitkeringen die door het rijk aan de gemeente Delft worden toegekend. De exploitatiebegrotingen voor de afzonderlijke groepen worden tijdens de gemeentelijke begrotingscyclus door de gemeenteraad vastgesteld. Na deze vaststelling vormen zij tezamen het raambedrag voor de subsidie aan de SVD in het daarop volgende jaar. De concrete invulling van dit raambedrag vindt plaats via een uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente Delft en de SVD wordt jaarlijks in de maand september voorafgaand aan het subsidiejaar gesloten.

Voorafgaand aan het opstellen van de exploitatiebegrotingen wordt jaarlijks in januari bekeken hoe hoog de verwachte aantallen Nieuwkomers, Oudkomers, AMA’s, ROA-cliënten en VVTV-cliënten naar schatting zullen zijn en wordt bekeken welke gevolgen dit heeft voor het product dat voor de afzonderlijke cliëntengroepen door de SVD wordt geleverd. Indien deze schatting per product leidt tot grote afwijkingen van het voorgaande jaar wordt in overleg getreden met de SVD. Bij een afwijkingspercentage van 25% van het aantal personen dienen de gemeente Delft en de SVD binnen een maand daarna in overleg te treden over het betreffende product om een aanpassing van de formatie van de SVD te bespreken. Een mogelijke aanpassing in de formatie (meer of minder) wordt gerealiseerd in het daarop volgende subsidiejaar en wordt meegenomen in de eerstvolgende uitvoeringsovereenkomst.

Betaalbaarstelling subsidie

De subsidie wordt per de eerste van ieder kwartaal door de gemeente Delft betaalbaar gesteld en wordt in 4 gelijke delen uitbetaald.

Definitieve en formele subsidie-afrekening

De SVD dient voor 1 mei, volgend op het werkjaar, een totaal financieel

overzicht te overleggen aan de gemeente Delft. Het financieel overzicht bevat een exploitatierekening over het boekjaar, een balans en een rapportage over de overeengekomen prestaties, voorzien van een accountantsverklaring. Na uiterlijk 8 weken zal het College van Burgemeester en Wethouders de subsidie definitief vaststellen.

Vorming reserve

Overschotten die ontstaan vanaf het subsidiejaar 2000 kunnen door de SVD worden aangewend voor de vorming van een risicofonds. Dit risicofonds mag echter niet meer bedragen dan 10% van het totale subsidiebudget over enig jaar vanaf het jaar 2000. Overschotten die leiden tot overschrijding van dit maximum worden aan de gemeente Delft terugbetaald.

Verantwoording

De SVD draagt zorg voor een inhoudelijke verslaglegging van de activiteiten in de vorm van tussenrapportages aan het eind van ieder kwartaal. In de overeenkomst worden nadere afspraken gemaakt over de inhoud van de tussenrapportages.

§5: Subsidie SVD 2000: hoogte en financiering

In de overeenkomst tussen de gemeente Delft en de SVD wordt aangegeven voor welke aantallen cliënten welke producten van de SVD worden afgenomen en welke prestaties de SVD daarvoor levert. Hierin is niet opgenomen het product ‘ondersteuning gemeenschappen’ dat de SVD levert op basis van een subsidie in het kader van het migrantenbeleid. Voorgesteld wordt om deze subsidie vooralsnog in de voorliggende uitvoeringsovereenkomst buiten beschouwing te laten totdat door de projectgroep opvang- en integratiebeleid het migrantenbeleid wordt meegenomen. Zonodig wordt de uitvoeringsovereenkomst op termijn hierop aangepast.

Voorgesteld wordt om de subsidie voor het jaar 2000 voor Nieuwkomers te financieren uit de exploitatie van de Wet Inburgering Nieuwkomers, de subsidie voor ROA- en VVTV-cliënten te financieren uit de ROA/VVTV-exploitatie, de subsidie voor Oudkomers uit de Regeling Inburgering Oudkomers en de subsidie voor AMA’s uit de reserve integratie- en opvangbeleid. In het onderstaande overzicht worden de betreffende bedragen aangegeven.

Cliënten

Uitgaven

Inkomsten (reserve integratie- en opvangbeleid)

Nieuwkomers

341.440

341.440 rijksbijdrage WIN 2000

ROA-cliënten

32.399

32.399 rijksbijdrage ROA 2000

VVTV-cliënten

32.399

32.399 rijksbijdrage VVTV 2000

Oudkomers

113.492

113.492 regeling inburgering oudkomers 2000

AMA’s

60.886

60.886 reserve integratie- en opvangbeleid

Totaal

580.616

Bij deze subsidieverdeling worden twee kanttekeningen gemaakt:

  • Voorgesteld wordt om de subsidie voor AMA’s voorlopig te verstrekken voor de periode van 1 jaar totdat meer informatie beschikbaar is over de herijking van het AMA-beleid van het rijk. Daarnaast wordt hierover een brief geschreven aan het rijk en aan stichting De Opbouw.
  • Tevens wordt voorgesteld om de subsidie voor Oudkomers te verstrekken onder voorbehoud dat het rijk het Meerjarige Ontwikkelingsplan van de gemeente Delft, waarin de begeleiding voor Oudkomers is opgenomen, goedkeurt.

§6: Voorstel

  • Instemmen met een structurele financiering van de Stichting Vluchtelingenwerk Delft conform de voorgestelde methodiek gedurende de periode 2000 t/m 2002;
  • Het opstellen van een uitvoeringsovereenkomst voor budgetsubsidie tussen de gemeente Delft en de Stichting Vluchtelingenwerk Delft vanaf het jaar 2000 ter uitvoering van het College laten;
  • Voor het jaar 2000 een totaalbedrag van fl.580.616,- ter beschikking stellen voor subsidie aan de SVD en dit te dekken volgens genoemde specificatie en kanttekeningen;
  • Instemmen met begrotingswijziging van de exploitatie WIN 2000 en exploitatie ROA/VVTV 2000 via de 1e ATW in het jaar 2000

Delft, 26-01-2000

Dienst Maatschappelijke Zorg

Hoofd Sector Sociaal Beheer a.i., paraaf d.d.

terug naar boven