terug naar voorwoord

algemeen jaarverslag

sociaal jaarverslag

HOOFDSTUK FINANCIËN

4.1 HET CONCERNREKENINGRESULTAAT 1996

Rekening valt positief uit

In 1996 sluit de concernrekening van de gemeente met een voordeel van f 2,1 miljoen. Begroot was echter een exploitatietekort van f 4,4 miljoen. De werkelijke uitkomst valt derhalve f 6,5 miljoen gunstiger uit.

Het resultaat is opgestuwd door enkele grote meevallers; deels draagt het saldo van een aantal kleinere mee- en tegenvallers eraan bij. In de bijlage hierna zijn de belangrijkste op een rij gezet. We noemen hier enkele grote.

De kapitaallasten vallen f 1,3 miljoen lager uit. Dat komt doordat in de uitvoering van kredieten vertraging is opgetreden (zie paragraaf 4.7). Ook zijn niet alle geplande kredieten aangevraagd. Dat levert een voordeel van f 0,5 miljoen op. Totaal dus f 1,8 miljoen.

De exploitatie van Combiwerk sluit ten opzichte van de begroting f 2,1 miljoen voordeliger dankzij een hogere rijksbijdrage, een gunstige omzet en lagere apparaatskosten.

De DMZ heeft op verschillende onderdelen een begrotingsoverschot van in totaal f 1,7 miljoen behaald. Een grote post daarvan vormen de uitgaven voor bijzondere bijstand (f 0,5 miljoen lager). De onderschrijding op de apparaatskosten (f 0,4 miljoen) komt echter doordat een aantal projecten doorlopen over de jaargrens.

Voor de gemeentelijke musea was het jubileumjaar 1996 succesvol. De tentoonstelling "Delftse Meesters, tijdgenoten van Vermeer" droeg bij tot een voordeel van f 0,7 miljoen.

De OZB bracht f 0,8 miljoen meer op door afwikkeling van posten over oudere jaren.

Tenslotte zijn er budgetten welke niet of nauwelijks aangesproken zijn zoals de post voor flankerend personeelsbeleid. Deels verschuiven die uitgaven evenwel naar volgend jaar.

De concernrekening bevat eveneens nadelen. De belangrijkste schuilt in de financieringssfeer: f 1,6 miljoen nadeel. De gemeente kende in 1996 een financieringsoverschot en kon mede door toedoen van een lager investeringsvolume niet "profiteren" van de lagere marktrente. Door "dure" leningen met boeten vervroegd af te lossen werd een financieringstekort bereikt. Voor 1996 geeft dat een incidenteel nadeel. Daar staan in de volgende jaren lagere rentekosten tegenover (zie ook paragraaf 4.8).

Ook de gemeentefondsuitkering geeft een tegenvaller van f 0,7 miljoen door correcties over voorgaande jaren

Zelfde afwijking ten opzichte van Concernbericht

Op het eerste gezicht heeft het Concernbericht dit jaar weinig voorspellende waarde gehad. In Concernbericht II werd het concern-rekeningresultaat voor 1996 nog becijferd op f 1,4 miljoen nadeel (exclusief kapitaallasten) ten opzichte van de begroting. Als wordt uitgegaan van een voordeel op kapitaallasten van f 1,3 miljoen blijft er nauwelijks verschil over in de ramingen van begroting en Marap Ook ten opzichte van de Marap wijkt het rekeningresultaat derhalve f 6,5 miljoen in positieve zin af.

Bij nader inzien ligt dat verschil toch minder groot. Het exploitatieresultaat van Combiwerk was uit voorzichtigheidsoverwegingen in het Concernbericht nog p.m. meegenomen alhoewel reeds sprake was van een voordeel van f 1,4 miljoen. De korting op het gemeentefonds uit de septembercirculaire van f 1,6 miljoen is als tegenvaller in het Concernbericht meegenomen. Feitelijk overbodig, daar deze tegenvaller daarna alsnog in de begroting werd verwerkt.

Desondanks zou verwacht mogen worden dat rekening en concernbericht elkaar wat uitkomst betreft meer moeten overlappen. Als dat niet kan zou dat te denken geven over de financiële inzichten die tussentijds gevormd worden en de kwaliteit van informatie die (mogelijk op de achtergrond) als richtsnoer dient in de besluitvorming over uiteenlopende zaken. Wij trekken als conclusie dat de kwaliteit van de informatiecyclus op het punt van de resultatenprognose in het Concernbericht verbetering behoeft. Wij zullen hierop de volgende keer dan ook meer nadruk leggen.

4.2 BALANS

De balans verschaft inzicht in:

Balans

(in miljoenen guldens) 31-12-1996 31-12-1995

Vaste activa

Materiële activa 366,7 343,1

Financiële activa (uitgezet geld,

vorderingen en deelnemingen): 852,5 880,9

Vlottende activa

(voorraden, debiteuren, liquide

middelen en overlopende posten) 106,9 167,6

Totaal activa 1.326,1 1.391,6

Passiva

Eigen vermogen (reserves en

voorzieningen): 223,5 201,8

Schulden op lange termijn 972,2 1.071,3

Schulden op korte termijn: 130,4 118,5

Totaal passiva 1.326,1 1.391,6

Gewaarborgde geldleningen 733 756

Toelichting balans:

Materiële vaste activa

De bruto-investeringen bedragen f 31,9 miljoen. In totaal is f 11,3 miljoen uit fondsen gedekt dan wel aan investeringsbijdragen van derden ontvangen. Afgeschreven is f 13,1 miljoen. De investering in bedrijfsmiddelen bedraagt netto f 16,2 miljoen. De boekwaarde is per saldo gestegen met f 23,6 miljoen.

Financiële vaste activa

De gemeente heeft aan woningbouwverenigingen en derden geldleningen verstrekt. Totaal is per saldo f 49,5 miljoen door de geldnemers afgelost. In dit bedrag is een buitengewone aflossing opgenomen voor de financiering van de woningbouw ad f 18 miljoen.

De post deelnemingen bedraagt f 1,6 miljoen.

Eigen vermogen

In paragraaf 4.6 komt de ontwikkeling van de reserves en voorzieningen aan de orde.

Schulden op lange termijn

De daling van deze post heeft met name te maken met een buitengewone aflossing van leningen van f 50 miljoen ter eliminering van het financieringsoverschot. De normale aflossing op de leningen is f 33 miljoen. Per saldo is de afname circa f 99,1 miljoen.

4.3 RISICO'S

In deze paragraaf wordt aandacht besteed aan de risico´s met betrekking tot financiële onderwerpen waarvoor geen voorziening is getroffen. Die risico's ontstaan door allerlei factoren die de gemeente meestal niet in eigen hand heeft. Soms zijn deze moeilijk kwantificeerbaar of is aan te geven of de risico's structureel dan wel incidenteel van aard zijn. Opvallend is wel dat risico's meer en meer samenhangen met de aansprakelijkheid van de gemeente als deelnemer in het maatschappelijk verkeer. Hoewel de opname van de risicoparagraaf niet strikt is voorgeschreven zijn wij van mening dat de informatiewaarde door het opnemen van een dergelijke paragraaf verbetert.

Rioolrechten grote afvoeren

Verschillende grote afvoerders hebben bezwaar gemaakt tegen hun aanslag rioolrecht grote afvoeren. Dit als gevolg van het arrest van de Hoge Raad inzake het rioolafvoerrecht van de gemeente Tilburg. Het bezwaar in Delft richt zich op het feit dat de belastingplichtigen in Delft een gelijke situatie van toepassing achten als die bij de gemeente Tilburg. Kernpunt hierin is of het gelijkheidsbeginsel en het evenredigheidsbeginsel door de gemeente op een juiste wijze wordt toegepast.

Het is nog niet bekend of er wel of niet geprocedeerd gaat worden. Afhankelijk van het te kiezen traject en het uiteindelijke resultaat bestaat er voor de gemeente een risico dat de opgelegde aanslagen deels of zelfs geheel nietig worden verklaard.

Dura

Dura stelt de gemeente aansprakelijk voor schade die zij zou hebben ondervonden en zal ondervinden als gevolg van verklaring van de gemeente in het verleden dat er bij het terrein aan de Schieweg 14 geen belemmeringen voor bedrijfshuisvesting waren. Nadien is door de Provincie goedkeuring onthouden als gevolg van een verder aanscherping van de eisen met betrekking tot grondsanering. De gemeente stelt zich op grond hiervan op het standpunt dat zij niet aansprakelijk is voor de schade die Dura opvoert. Dura is nog niet tot dagvaarding van de gemeente Delft overgegaan.

Renterisico grote infrastructurele werken

Per 31 december 1996 dient nog een bedrag ad ƒ 14.896.215,- te worden ontvangen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat inzake betaalde omzetbelasting (inclusief kosten voorfinanciering) van grote infrastructurele werken. Het risico dat de gemeente loopt betreft een rente-risico. De Ministeries van Financiën en van Verkeer en Waterstaat zijn nog in onderhandeling over de afwikkeling van de BTW-problematiek. Tot op heden is niet bekend welk ministerie welk bedrag of renteprecentage zal vergoeden.

Tijdens de uitvoering van het bovengenoemde project is er schade ontstaan. De gemeente is hiervoor aansprakelijk gesteld. Het risico wat de gemeente loopt betreffen de kosten van een juridische procedure en kosten die samenhangen met de eventueel veroorzaakte schade.

Ontwikkeling gemeentefondsuitkering onzeker

Het rijk doet zuinig aan en eist dat ook van de gemeenten. Dat is feitelijk de kern van de normeringsystematiek welke gehanteerd wordt voor het gemeentefonds. Met elke uitgavenverlaging van het rijk wordt ook de geldkraan van het gemeentefonds weer iets verder dichtgedraaid. Hoewel eens de rek uit de rijksbegroting wel zal zijn verdwenen valt toch moeilijk te voorspellen wanneer dat moment aanbreekt. De vastigheid van dit algemene dekkingsmiddel voor de gemeenten heeft in korte tijd aanzienlijk aan kracht verloren.

4.4 ALGEMENE UITKERING GEMEENTEFONDS

Gemeentefondsuitkering staat onder druk

Een groot deel van haar uitgaven dekt de gemeente met de algemene uitkering uit het gemeentefonds. In 1996 bedroeg deze f 127 miljoen. De ontwikkeling van het uitkeringsniveau geeft de gemeente in de afgelopen jaren echter weinig reden tot tevredenheid. Voor de toekomst ligt dat niet anders. De invoering op 1 januari 1997 van de nieuwe Financiële Verhoudingswet 1997 - en het daarbij behorende nieuwe verdeelsysteem - levert Delft uiteindelijk een jaarlijks nadeel op van f 10,5 miljoen .In vijf jaarlijkse (oplopende) stappen treedt dit nadeel op. Het financieel meerjarenbeeld is hierop inmiddels aangepast.

De tegenvallers, die het gemeentefonds daarnaast oplevert, houden verband met de koppeling van het gemeentefonds aan de uitgavenontwikkeling van het rijk. Het rijk snoeit voortdurend op eigen uitgaven en het gemeentefonds deelt daarin mee. Het begrotingsbeeld moest daarom in 1996 neerwaarts worden aangepast. Dat de gemeentefondsuitkering in de rekening 1996 toch f 0,7 miljoen lager uitvalt dan begroot houdt verband met correcties over voorgaande jaren. De belangrijkste correctie (f 0,4 miljoen) houdt verband met een lager aantal uitkeringsgerechtigden dan waarvan eerder werd uitgegaan.

Er is intensief overleg tussen rijk en gemeenten gevoerd over de werking van de normering van het gemeentefonds aan de rijksuitgaven. Dat heeft niet tot een duidelijke koerswijziging geleid. Wel besloot kabinet om de nacalculatie over 1996 - deze zou noodzakelijk zijn omdat de definitieve rijksuitgaven over 1996 opnieuw lager zijn uitgevallen - niet met het gemeentefonds te verrekenen. Voor Delft houdt dit gebaar een voordeel in van f 2 miljoen.

  1. BELASTINGEN

Onderstaand overzicht geeft de financiële resultaten van die gemeentelijke belastingen, die als algemeen dekkingsmiddel dienen. Voor heffingen waar specifieke gemeentelijke produkten en diensten tegenover staan wordt verwezen naar de toelichting in de concernrekening op de corresponderende functies.

(opbrengsten in miljoenen) Begroting Rekening Saldo

OZB 32,8 33,6 0,8

Hondenbelasting 0,3 0,2 - 0,1

Toeristenbelasting 0,2 0,2 -

Precario 2,3 2,2 - 0,1

35,6 36,2 0,6

OZB: De hogere opbrengst van de OZB wordt verklaard door de afwikkeling van openstaande vorderingen over oudere jaren. In de opbrengst zijn stelposten opgenomen van f 2,8 miljoen voor nog op te leggen aanslagen over 1995 en 1996. Daarnaast is nog een voorziening getroffen van f 0,8 miljoen voor eventueel niet-inbare belastingvorderingen.

Overige belastingen: De opbrengst van de hondenbelasting blijft, ondanks controles, achter bij de raming. Momenteel gaat het om een aantal van 3100 honden. De opbrengst van de toeristenbelasting en de precariobelasting is licht achtergebleven. Voor de drie belastingen is een voorziening van f 56.000 opgenomen voor niet-inbare belastingverordeningen.

Minimabeleid gemeentelijke belastingen

Onder bepaalde voorwaarden kunnen belastingplichtigen kwijtschelding verkrijgen van enkele belastingen. De kwijtscheldingsnorm is verruimd van 90 naar 95% van de bijstandsnorm. In totaal zijn er 3000 aanvragen ingediend, waarvan er 1900 zijn toegewezen. Over 1996 is in totaal een bedrag van f 0,9 miljoen kwijtgescholden, hetgeen f 0,1 miljoen meer is dan het begrote bedrag van f 0,8 miljoen.

De achterstand, die bestond in de afhandeling van kwijtscheldingsverzoeken, is in 1996 ingelopen.

4.6 ONTWIKKELING RESERVEPOSITIE

Het totaal van de gemeentelijke reserves en voorzieningen steeg in 1996 met f 19 miljoen tot f 223 miljoen. De reserves stegen met f 12 miljoen, de voorzieningen met f 7 miljoen.

Weerstandsvermogen iets afgenomen

Het primaire weerstandsvermogen, dat als buffer fungeert voor financiële tegenwind, daalt met f 4 miljoen tot f 40 miljoen. Dit weerstandsvermogen wordt gevormd door de saldireserve, de algemene reserve en de algemene reserve grondbedrijf. Deze daling is deels planmatig tot stand gekomen, overeenkomstig eerdere besluitvorming door de gemeenteraad. Hieronder valt de overheveling van f 3,1 miljoen van de algemene reserve naar de concernreserve voor automatisering. Het rekeningresultaat over 1995 ad f 2,1 miljoen is in 1996 met de saldireserve verrekend.

Hoewel het buffervermogen is gedaald, kan de gemeente Delft financieel gezond worden genoemd. Naast de drie genoemde algemene reserves beschikt Delft over een groot bedrag aan bestemmingsreserves. Bestemmingsreserves zijn gelabeld eigen vermogen. In geval van nood kan hierop eveneens beroep worden gedaan. Uit vergelijkende statistieken blijkt dat Delft geen koploper is voor wat betreft de hoogte van de reserves en voorzieningen.

Overzicht ontwikkeling reserves en voorzieningen

Vergelijking van het eigen vermogen (=reserves en voorzieningen) per eind 1995 en per eind 1996 levert voor de verschillende componenten het volgende beeld:

(bedragen in miljoenen) jaarrek 1995 jaarrek 1996 verschil

ALGEMENE RESERVES

Algemene reserves totaal 44,4 40,1 -4,3

BESTEMMINGSRESERVES

Bestemmingsreserves totaal 84,0 100,1 +16,1

Belangrijkste wijzigingen:

Reserve Stadsvernieuwing 12,4 22,9 +10,5

Reserve voor parkeervoor-

zieningen 4,3 6,4 +2,1

Reserve instandhouding

Delftse monumenten 6,1 4,9 -1,2

Concernreserve voor

automatiseringsmiddelen 0,6 3,5 +2,9

Reserve Delft Kennisstad 3,3 4,6 +1,3

VOORZIENINGEN

Voorzieningen totaal 76,2 83,2 +7,0

De belangrijkste wijziging

trad op bij:

Algemene voorziening lopende

exploitaties 55,0 56,5 +1,5

Totaal 204,5 223,4 +18,9

Bestemmingsreserves hoger

De belangrijkste stijging trad op bij de reserve Stadsvernieuwing. Aan de reserve instandhouding Delftse monumenten werd per saldo ruim f 1,2 miljoen onttrokken. De reserve voor parkeervoorzieningen steeg met f 2,1 miljoen vooral door het positieve exploitatieresultaat van het parkeerbedrijf van. f 1,8 miljoen. Dit resultaat lag ƒ 0,7 miljoen hoger dan geraamd.

Stijging voorzieningen over gehele linie

Een groot aantal voorzieningen nam om diverse redenen geleidelijk toe. Een daarvan is de bijschrijving van de omslagrente die in 1996 (bij zowel de reserves als) de voorzieningen nog automatisch plaatsvindt .

Nieuwe reserves en voorzieningen

In 1996 zijn enkele nieuwe voorzieningen en reserves ingesteld, te weten:

- Twee voorzieningen dubieuze debiteuren bij de Bestuursdienst en de dienst Stadsontwikkeling

- Voorziening bijzondere bijstand

- Reserve aanvaardbare kosten ambulancedienst (om de verschillen tussen de werkelijke exploitatielasten en de toegestane kosten op basis van de COTG-tarieven te verrekenen)

- Egalisatievoorziening Tentoonstellingen Gemeentemusea (om schommelingen in de resultaten van tentoonstellingen op te vangen, zie ook de BAR 1996)

- Voorziening groot onderhoud dienst Stadsontwikkeling (voor fluctuerende uitgaven groot onderhoud van Barbarasteeg 2 en Natuur- en Milieu-educatiecentrum de Papaver op te vangen)

- Reserve Aankoop gemeentearchief (om documenten, waarvan het bezit of behoud voor de stad waardevol wordt geacht, te kunnen aankopen).

4.7 INVESTERINGEN

De onderbesteding van investeringen stabiliseert

Ten aanzien van de realisatie van beschikbaar gestelde investeringsbedragen valt op dat de periode tussen autorisatie en afsluiten van de investering niet verder afneemt.

Het totaalbedrag van de openstaande investeringen bedraagt per ultimo 1996 f 13,9 miljoen. Hiervan heeft f 6,1 miljoen betrekking op 1996 en f 4,4 miljoen op 1995. Het merendeel van de posten is dus relatief jong.

Als gevolg van de openstaande investeringen wordt het budget op de gewone dienst voor kapitaallasten niet geheel aangesproken. Met de budgethouders zijn afspraken gemaakt om een realistische planning te maken van het uitgaventempo van deze investeringen. Hierdoor wordt het mogelijk om de ruimte op het budget van de kapitaallasten beter te volgen en te beheersen. In de kadernota en de begroting 1998-2001 wordt deze fasering meegenomen.

Relevante onderbestedingen toegelicht

uitvoering fietspadenplan 1989-1991

Dit betreft een krediet uit 1989 van f 2,9 miljoen. Eind 1996 is hiervan f 1,7 miljoen uitgegeven. In 1997 zal de fietsverbinding naar Delfgauw uit dit krediet worden bekostigd. Daarnaast zal de aanleg van fietsstroken op de Schieweg worden gecombineerd met onderhoudswerk (1997/98). Tevens zal in die periode de fietsverbinding naar de TU-wijk worden geoptimaliseerd. Wij verwachten dat het krediet in 1998 kan worden afgesloten.

herinrichting Stationsplein

In 1995 is het uitvoeringskrediet beschikbaar gesteld.

Na een periode van langdurig overleg heeft uiteindelijk de sloop van het voormalige PTD-complex plaatsgevonden. Een groot gedeelte van de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het plein is inmiddels verricht.

Wij verwachten dat het krediet in 1999 kan worden afgesloten.

doortrekken tramlijn 1 naar Tanthof

Het project is in 1991 van start gegaan. De totale investering bedraagt f 83,9 miljoen.

Het project is in 1995 gereed gemeld. De gemeente heeft nog ruim f 14 miljoen te vorderen van het rijk. Een groot deel hiervan bestaat uit BTW. Daarover zijn de ministeries van Financiën en Verkeer en Waterstaat nog in onderhandeling. Delft moet deze bedragen voorfinancieren. De rentederving neemt de gemeente in eindafrekening naar het rijk mee.

renovatie begraafplaats Jaffa

De werkzaamheden ten aanzien van het onderhoud van de beplanting is nagenoeg gereed. Als gevolg van langdurige onderhandelingen met de architect is de bouw van de aula later gestart dan gepland.

renovatie rioolgemalen

De uitvoering van het gemeentelijk rioolbeleidsplan van het Miereveltgebied is door het Hoogheemraadschap niet goedgekeurd. Naar verwachting kan het rioolgemaal Zuidplantsoen hierdoor pas eind 1997 of begin 1998 worden gerenoveerd.

achterstallig onderhoud brandweerkazerne

Voor het wegwerken van achterstallig onderhoud zijn inmiddels het onvermijdelijke onderhoud uitgevoerd. In 1997 zal een voorstel worden gemaakt dat inzicht verschaft in een aantal varianten voor de modernisering van de kazerne.

aanpassen en onderhoud van basisschool Vrijenban

Het gezamenlijk bouwen door het openbaar- en christelijk onderwijs heeft enige vertraging opgelopen in de voorfase. Met de bouw van één complex aan de Maria Duystlaan zal begin 1997 worden gestart.

  1. FINANCIERING

Marktrente schommelt

De rente op de marktrente is aanvankelijk gestegen van 6,4% tot 7%. Vervolgens heeft een daling plaatsgevonden tot 6,2% per eind 1996. Eind maart 1997 is deze rente 6,1%.

De geldmarktrente is aanvankelijk gedaald van 3,3% tot 2,7%. Daarna is deze rente weer gestegen. Per eind 1996 was een niveau bereikt van 3%. Per eind maart 1997 is dit 3,1%.

Relatie marktrente en financiering in 1996 en later

Aangezien er in het afgelopen jaar sprake was van een financieringsoverschot zijn er geen langlopende leningen aangetrokken. Dit overschot is ontstaan door zowel een stagnatie in investeringen als door verkoop van de CAI en de opgelopen reserves en voorzieningen.

Dit overschot is door buitengewone vervroegde aflossing van 50 miljoen aan langlopende leningen in de tweede helft van 1996 opgelost.

De portefeuille langlopende leningen heeft nu een gemiddelde rente van 7,7%. Ter indicatie: dit is gelijk aan het gemiddelde van de kapitaalmarktrente gedurende de laatste 10 jaar.

Eind 1997 zullen voor omvangrijke bedragen leningen vervroegd worden afgelost. Resultante hiervan zal zijn dat de gemiddelde rente daalt naar 7,6% in 1998. Exclusief de afschrijving over de boete van de bijzondere aflossing uit 1996 is dit zelfs 7,4%.

4.9 ACCOUNTANTSVERKLARING

Accountant rapporteert over doelmatigheid

Over het rekeningjaar 1996 heeft de accountant diverse rapportages uitgebracht. Op basis van zijn bij de jaarrekening 1995 verstrekte bevindingen en adviezen heeft het college een actieplan vastgesteld, waarvan in de managementletter en het rapport van bevindingen bij de concernrekening de voortgang wordt aangegeven. In het voorjaar 1997 heeft de accountant een aanvullende rapportage uitgebracht over het doelmatigheidsbeheer in Delft.

De accountant geeft -vanuit zijn discipline- in de rapportage over het doelmatigheidsbeheer als hoofdlijn een positief beeld over het functioneren van de Delfste organisatie en de opzet van het besturingsmodel. Desondanks ziet de accountant verbeteringsmogelijkheden voor de "planning en control" bij de diensten en voor de gemeente als geheel. Deze verbeteringsmogelijkheden worden door de accountant geplaatst in het perspectief van het organisatie-ontwikkelingsproces. Een van de ontwikkelingslijnen zal daarbij het herijken van het bestaande besturings- en beheersingsinstrumentarium moeten zijn. De accountant doet daar een aantal concrete suggesties voor.

Belangrijke onderwerpen in dit verband zijn de (verdere) ontwikkeling van Bestuurlijke Informatie Voorziening door middel van de documenten van de jaarcyclus, nadere kaderstelling voor het opzetten van de Administratieve Organisatie met name voor die bedrijfsprocessen waar risico's aan verbonden zijn, en de organisatorische inbedding van dienstcontrol en concerncontrol in brede zin.

Accountant geeft goedkeurende verklaring

De accountant geeft een goedkeurende verklaring bij de concernrekening. De concernrekening geeft een getrouw beeld van de grootte en de samenstelling van de financiële positie op 31 december 1996. De concernrekening is overigens ook in overeenstemming met de gemeentelijke comptabiliteitsvoorschriften.

Bijlage

REKENING TEN OPZICHTE VAN DE BEGROTING

De concernrekening 1996 sluit met een positief resultaat van f 2,1 miljoen; geraamd was een nadelig resultaat van f 4,4 miljoen. Het rekeningresultaat laat ten opzichte van de begroting derhalve een voordeel zien van f 6,5 miljoen. De belangrijkste afwijkingen zijn:

1. Personeel Bestuursdienst (002.0) - 0,7 miljoen

Vooral kosten interim-leiding en tijdelijk personeel.

2. Afdeling Belastingen (002.3) - 0,4 miljoen

Nadeel bestaat uit kosten interim-management, uitzendkrachten en extra taxatie-kosten.

3. Gemeentebrede voorwaardenscheppende projecten (002.4) + 0,7 miljoen

De posten rekenkameronderzoek en preventieve periodieke doorlichting

(totaal f 0,2 mln) zijn niet aangesproken, evenals de post flankerend

personeelsbeleid (f 0,5 mln). Deze laatste wordt in 97/98 ingezet.

4. Afdeling Burgerzaken (003.0) + 0,3 miljoen

Meeropbrengst van rijbewijzen, huwelijken en naturalisatieprocedures.

5. Brandweer operationeel personeel (120.1) + 0,3 miljoen

Met name de inkomsten opleidingen bedrijfshulpverlening zijn hoger.

6. Wegen, straten en pleinen (210.1) + 0,4 miljoen

Belangrijkste verklaring is de meevaller op de kapitaallasten

7. Zwembad kerkpolder (530.2) - 0,3 miljoen

Nadeel door bijkomende kosten verbouwing en tegenvallende bezoeken na heropening.

8. Musea (541) + 0,7 miljoen

De winst op de tentoonstelling 'Delftse Meesters'bedraagt ƒ 430.000. Daarnaast bedraagt

het resultaat van de musea ƒ 230.000 positief door besparingen en meer inkomsten.

10. Personeel DMZ (600.0) + 0,4 miljoen

Een aantal projecten bij de DMZ is in 1996 gestart, maar loopt

door in 1997. Het overschot is grotendeels overgeheveld naar 1997.

11. Bijzondere bijstand (610.8) + 0,5 miljoen

De meevaller wordt veroorzaakt door hogere terugontvangsten van bijzondere

bijstand. Van dit voordeel is een bedrag van f 0,2 miljoen terugstorting van

overbruggingsuitkeringen 1995. In het Concernbericht II is met deze meevaller

geen rekening gehouden.

12. Diversen bijstandsverlening (610.9) + 0,2 miljoen

Een aantal tussenrekeningen van uitkeringen zijn opgeschoond. Het verwachte

nadeel is gecompenseerd met voordelige verschillen uit het verleden als gevolg

van de conversie naar een ander automatiseringssysteem.

13. Combiwerk exploitatie (611.0) + 2,2 miljoen

Exploitatievoordeel bestaat uit hogere rijksbijdragen, meer opbrengsten

en lagere apparaatskosten.

14. Minimabeleid gemeentelijk belastingen (612.4) - 0,2 miljoen

Achterstanden in de afhandeling van kwijtscheldingsverzoeken zijn ingelopen

15. Milieuverontreiniging en geluidshinder (723.0) + 0,2 miljoen

Door diverse oorzaken waren de uitgaven ƒ 118.000 lager en

de inkomsten ƒ 71.000 hoger dan geprognotiseerd

16. Begraafplaatsen (724.0) + 0,3 miljoen

Onderschrijding van kapitaallasten en meeropbrengst door afkoop onderhoud graven.

17. Onderuitputting kapitaallasten (div. functies) + 1,3 miljoen

18. Financiering exploitatie algemeen (911.0) - 1,6 miljoen

Houdt grotendeels verband met financieringsoverschot en aflossing hoogrentende leningen.

19. Onroerende zaakbelasting (920.0) + 0,8 miljoen

Meer inkomsten door de afwikkeling van posten over oudere jaren

20. Algemene uitkering gemeentefonds (921.0) - 0,7 miljoen

Lager aantal uitkeringsgerechtigden en correctie uitkeringspercentage

zelf (beide over voorgaand jaar) geeft lagere uitkering.

21. Buitenreclame (922.5) + 0,2 miljoen

Met name het omzetafhankelijke gedeelte van de nieuwe contracten

die in 1996 zijn afgesloten met o.a. Publex blijkt een groot succes.

22. Stelpost kapitaallasten (922.8) + 0,5 miljoen

Door geraamde maar niet beschikbaar gestelde kredieten onstaat overschot.

23. Saldo kostenplaatsen dienst SO (990.8) + 0,7 miljoen

De gesubsidieerde grote infrastructurele werken geven eind 1997 een voordeel te zien,

inclusief vergoeding voor te late betaling, van f 3 miljoen. Dit was ten tijde van de

Marap II overigens nog niet bekend. Ten laste daarvan is een voorziening

wachtgeldverplichtingen ad ƒ 1,5 miljoen gevormd en f 0,8 mln in de voorziening

automatiseringsapparatuur gestort.

24. Diversen, saldo + 0,7 miljoen

Verschil + 6,5 miljoen